Spuldze izstaro omi • IR.lv

Spuldze izstaro omi

6
Māksliniece Katrīna Neiburga savā jaunajā izstādē stāsta par ļoti personiskām sajūtām.
Ieva Puķe

Katrīna Neiburga un Kristīne Kursiša izstādēs galerijā kim? piedāvā dzimtas sieviešu pedikīru un putnus, kas galvā

Esam skuķi, ir ambīcijas, patīk rakties, abām – vīri mākslinieki, kopīgo ar Katrīnu Neiburgu ātri uzskaita Kristīne Kursiša. Bet nekas neesot saskaņots, divas spēcīgas jaunās paaudzes mākslinieces, kuru darbi no ceturtdienas vakara vienlaikus apskatāmi galerijā kim? Spīķeros, pirms izstāžu atklāšanas viena par otras radošajiem plāniem šajā laikmetīgās mākslas poligonā nezina neko.

Kristīni sastopu Fine Art Print tipogrāfijā Andrejostā. No krāsu drukas mašīnas lēni lien ārā viens no eksponātiem – viņas fotografēta balerīna (draudzene, baleta profesionāle Milāna Komarova), sievietes špagats lakoniski sašķeļ balto un melno krāsu laukumus. «Skrupulozi gadiem meklēti attēli, mērķtiecīga sajūtu rekonstrukcija,» stāsta Kristīne. Piemēram, internetā pamanīta krūzīte ar nolauztu osiņu nav likusi mierā tik ļoti, ka viņa izveidojusi savu: «uzcepusi» baltai krūzītei apdruku, nolauzusi osiņu, nofotografējusi. Darbs nosaukts Just a second – «tikai sekunde», tāpat kā fotoeseja ar puisi (draugu, mākslinieku Armandu Zelču), kuram uz galvas nolaidies kanārijputniņš.

Lai dokumentētu šo dzīvē pamanīto paradoksu, Kristīne sludinājumu vietnē Ss.lv atradusi sievieti Rīgā, kas strādā ar putniem – kanārijiem, baložiem, vārnām -, tos pieradinot pie zibspuldzes foto un kino vajadzībām. Trīs takši, nostiepušies kā stīgas citā Kursišas bildē, ir īsti cirka mākslinieki.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu