Plāns B • IR.lv

Plāns B

1
Ilustrācija — Frank&Stein

Vieniem tas ir glābšanas plosts savas naudas pasargāšanai, citiem – iespēja īstenot ambiciozas biznesa idejas. Lai vai kā, nauda turpina lielos apjomos aizplūst no Krievijas, bet Latvija ir viena no tās saņēmējvalstīm – krievu investīciju skaits pie mums divos gados ir četrkāršojies. Daži multimiljonāri atklāti stāsta par saviem plāniem, taču vairākums klusē – arī jaunie krievu avīžu īpašnieki, kas veido bezprecedenta monopolu un slēpjas ārzonās

Uz Rīgu pirmoreiz atbraucu pirms diviem gadiem, iepriekš tā man bija kā pasaka, kas mita manā galvā, stāsta pazīstamais Krievijas multimijonārs Andrejs Beshmeļņickis (45). Beigu galā viņš neaprobežojās ar vienkāršu atpūtas braucienu uz Latviju, bet vienā koncernā Food Union apvienoja divus lielus piena pārstrādes uzņēmumus – Rīgas Piena kombinātu un Valmieras pienu. Viņam nebūtu nekas pretī pēc gadiem pieciem pārdot šo koncernu kādam starptautiskam gigantam kā Danone. Beshmeļņickis pārstāv visretāko Krievijas investoru grupu – tos, kas ienāk Latvijā atklāti un ar laiku ir gatavi personiski pastāstīt sabiedrībai par saviem nodomiem.

«Mēs taču visi esam no Padomju Savienības, man Latvija savulaik bija tāda kā Eiropa,» saka multimiljonārs. «Maniem bērniem šeit patīk, manai ģimenei. Mēs šeit pavadām diezgan daudz laika.»

Šo stāstu diezgan bieži atkārto darījumu cilvēki, kas no Krievijas iebraukuši Latvijā. Statistika liecina, ka viņu kļūst arvien vairāk. Pēdējos divos gados ir četrkāršojies to gadījumu skaits, kad Krievijas pilsoņi investē Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā – 2009. gadā tādi reģistrēti 179, pērn 806. Tiesa, naudas izteiksmē apjomi nav auguši tik strauji, precizē Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa. Taču eksperti atzīst, ka oficiālā statistika neredz visu, jo tieši no Austrumiem nākušo investoru vidū īpaši izteikta ir vēlme slēpties aiz ārzonas kompānijām, kas reģistrētas Kiprā vai citviet.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu