Naudas blaknes • IR.lv

Naudas blaknes

3
Nellija Ločmele

Latvijā pieaug Krievijas investīcijas. Daļa naudas gan slēpjas ārzonu palmu birzīs, taču arī oficiālie skaitļi ir nepārprotami – Krievijas pilsoņi vai firmas Latvijas uzņēmumu kapitālā investē četrreiz biežāk nekā pirms diviem gadiem. Nav retums Krievijas ļaudis, kas iegādājušies mājokli Latvijā vai pat pavisam pārcēlušies te uz dzīvi.

Ko šī tendence nozīmē? Acīmredzot, uzturēšanās atļauja ES valstī ir kārdinošs kumoss aktīviem cilvēkiem, kuri spēj nopelnīt naudu Krievijā, taču nevar savā zemē nopirkt gana drošu un sakārtotu dzīves telpu.

Investīcijas, kas rada darba vietas, jaunas idejas un ļauj mums kļūt turīgākiem, ir svētīga lieta. Diemžēl ne visas investīcijas ir tādas. To jau sapratām treknajos gados, purvainu pļavu būvlaukumos iecementējot miljonus. Krievijas nauda nāk ar savām blaknēm. Tas, ka uzturēšanās atļauju tīkotājiem desmitreiz populārāks naudas «galamērķis» ir nekustamie īpašumi, nevis biznesa radīšana, ir tikai pusbēda.

Bīstama ir īpašnieku un to patieso mērķu slēpšana, īpaši nozarēs, kurām ir ietekme uz sabiedrības dzīvi un politiku. Skandalozākais piemērs – vietējās krievu preses uzpirkšana pēdējos mēnešos. Ar krievu avīzi «nosist» Latvijas valdības ministru ir grūti, taču Rīgas dome gan ir stipri vieglāk aizsniedzama. Likums prasa mediju īpašnieku caurskatāmību, bet… krietni vecāka paruna skaidro – bagāts dara, kā grib.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu