Graudi ripo • IR.lv

Graudi ripo

3
Pauls Raudseps

Latvijā šogad varētu būt vēsturē lielākā graudu raža

Latvijā šogad raža tika liela, ka gaņģi netur. Lielajām kravas mašīnām parasti aizliegts pārvietoties pa Rīgas centru dienas laikā, bet līdz 1.septembrim zemnieku kravas drīkstēs vest pāri Akmens tiltam līdz ostai cauru diennakti, jo graudu un rapša ir tik daudz, ka Latvijā neesot kur uzglabāt. Jāber kuģos un jāpārdod uz ārzemēm.

Pēc Zemkopības ministrijas aprēķiniem, šogad graudaugu kopraža varētu sasniegt 1,8 miljonus tonnu. Ja visu veiksmīgi novāks, tad, spriežot pēc Centrālās statistikas pārvaldes mājaslapā atrodamās informācijas, tas varētu būt lielākais birums Latvijas vēsturē. Tieši pirms kara ražas bija ap 1,3 miljoniem tonnu, neatkarības atjaunošanas brīdī 1990.gadā nedaudz mazāk par 1,6 miljoniem tonnu, bet kopš 1991.gada lielākā raža bijusi 2008.gadā – 1,689 tonnas.

Pēdējā laikā Latvijas ekonomika izrādījusi apbrīnojamu spēju izcelties ar pozitīviem panākumiem, kamēr citur sejas kļūst aizvien garākas un roku lauzīšana aizvien krampjaināka. Tagad arī lauksaimniecībā Latvijai izdevies izcelties uz kopēja pagrimuma fona, jo daudzviet citur prognozes ir sliktas. Kamēr mūsu pilsētniekiem un atpūtniekiem šāgada tā sauktā «vasara» nav nesusi daudz siltu, saulainu brīžu, pasaule kopumā ir cepusies rekorda svelmē. Jūlijs bija ne tikai karstākais mēnesis ASV vēsturē, bet arī neparasti sauss. Vidienes štati, kas ir starp galvenajiem pasaules graudu audzētājiem, tagad piedzīvo lielāko neražu pēdējo 50 gadu laikā. Sestā daļa no gaidītās kukurūzas ražas jau gājusi bojā, kukurūzas un sojas pupiņu cenas sasniegušas vēsturē augstāko līmeni. Arī kviešu cenas pēdējos mēnešos nozīmīgi augušas, tiesa, tās vēl nepārsniedz 2007. un 2008.gada atzīmi. Gan Eiropas Savienībā, gan Melnās jūras reģionā gaidāmas mazākas kviešu ražas, bet citu graudu trūkums vairo pieprasījumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu