Gausais tiesiskums • IR.lv

Gausais tiesiskums

1
Aivars Ozoliņš

Trīs gadus un septiņus mēnešus pēc 13.janvāra notikumiem tiesa tos nav izvērtējusi

Trīs gadus un septiņus mēnešus pēc 2009.gada 13.janvāra grautiņiem tiesa pirmdien piesprieda sodu vienam no to dalībniekiem. Tiesas lēmumu gaida vēl 68 apsūdzētie. Pat ja pēdējam šajā rindā nebūs jāgaida vēl sešdesmit astoņas reizes trīs komats septiņus jeb aptuveni 250 gadus, Latvijas tiesu sistēmas nespēja efektīvi izvērtēt atjaunotās valsts vēsturē nopietnākās masu nekārtības, laikam ritot, sabiedrības priekšstatos netieši attaisno to dalībniekus un piešķir tiesājamajiem tādu kā mocekļu oreolu. 

Tas nevieš sabiedrībā pārliecību, ka šādi notikumi neatkārtosies, drīzāk otrādi. Gadiem novilcināts sods dažiem var radīt sajūtu, ka var dauzīt logus un izlaupīt veikalus, ja to dara barā un ar it kā politisku ieganstu, nu, kaut vai vienkārši aurojot: «Atlaist Saeimu!» Turklāt ir saduļķota arī to politiķu atbildība, kuru rīcība veicināja šādu notikumu pavērsienu, kas nu iznāk esam ja ne gluži normāls, tad vismaz ne tiesā neizbēgami sodāms. It īpaši, kad likumdevēji cītīgi strādā, lai kļūtu mazāk citu iespēju tautai ietekmēt politisko procesu, tajā skaitā arī atlaist Saeimu.

Ziņām par vienam grautiņu dalībniekam piespriestajām 100 stundām piespiedu sabiedriskā darba vietumis bija virsraksti, ka viņš notiesāts ar «spaidu darbiem». Patiesībā jau spriedums nav nesamērīgi bargs. (Likumā paredzētais sods par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, kuras saistītas ar grautiņiem, postījumiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu vai ar pretošanos varas pārstāvjiem, ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem.) Citā reizē par akmeņu mešanu logos un policijas auto apgāšanu būtu garantēts termiņš aiz restēm. Lai arī kādus vainu mīkstinošus apstākļus būtu saskatījusi tiesa, sprieduma blakus vēsts vismaz daļai sabiedrības varētu būt, ka pulkā pēc politiska pasākuma var atļauties to, ko citādi nevar.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu