EK aptur Latvijas SPRK priekšlikumu • IR.lv

EK aptur Latvijas SPRK priekšlikumu

7
Foto: Raitis Plauks, F64

Eiropas Komisija bažīga, ka fiksētā savienojuma pabeigšanas tarifi ir pārāk augsti

Eiropas Komisija (EK) pauž nopietnas bažas par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšlikumu par fiksētā savienojuma pabeigšanas tarifiem, jo tas varētu negatīvi ietekmēt Latvijas patērētājus. EK šo Latvijas priekšlikumu apturējusi un sākusi padziļinātu izvērtēšanu, liecina EK paziņojums presei.

Savienojuma pabeigšanas tarifi ir maksa, ko telekomunikāciju tīkli nosaka cits citam par zvanu nodrošinājumu starp tīkliem. Šīs izmaksas tiek iekļautas sarunu maksā, ko iekasē no patērētājiem un uzņēmumiem, raksta LETA.

SPRK ierosināja no 2013.gada 1.aprīļa piemērot, pēc EK domām, ļoti augstus fiksētā savienojuma pabeigšanas tarifus – 0,29 eirocentus (0,2 santīmus) par savienojumu un 0,26 eirocentus (0,18 santīmus) par savienojuma minūti. Citās dalībvalstīs šie tarifi mēdz būt daudz zemāki, piemēram, Francijā tie ir 0,08 eirocenti (0,06 santīmi) par minūti.

Pēc EK domām, Latvijā plānotie tarifi nav saskaņā ar komisijas 2009.gada ieteikumiem par savienojuma pabeigšanas tarifiem. SPRK piedāvājums nenodrošina, ka tarifi tiek noteikti, pamatojoties uz efektīva operatora izmaksām, tādējādi tie veidojas ES normām neatbilstoši augsti. “Esmu apņēmības pilna panākt, lai visās dalībvalstīs regulētie savienojuma pabeigšanas tarifi, tostarp fiksētajiem sakariem, bez liekas kavēšanās tiktu samazināti līdz efektīva operatora izmaksām,” saka digitālo lietu komisāre Nēlija Krusa.

Otrdien EK nosūtījusi SPRK vēstuli, paskaidrojot, ka ierosinātie tarifi neatbilst ES telesakaru noteikumu principiem un mērķiem, kuri paredz, ka dalībvalstīm jāveicina konkurence un patērētāju interešu aizsardzība Eiropas Savienībā, kā arī iekšējā tirgus attīstība.

Šī ir otrā reize, kad EK pret Latvijas regulatīvajiem pasākumiem izmanto savas jaunās pilnvaras, ko paredz Telekomunikāciju pamatdirektīvā ietvertā tiesiskās aizsardzības līdzekļu konsekventas piemērošanas procedūra, kas jāpabeidz trīs mēnešu laikā. Arī 2011.gada martā SPRK ierosināja savienojuma pabeigšanas tarifus, kas nebija saskaņā ar EK 2009.gada ieteikumiem, bet EK tolaik vēl nebija pilnvarota apturēt ierosinātos pasākumus. Komisija jau tad uzsvēra nepieciešamību noteikt atbilstošu tarifu regulējumu, izmantojot izmaksu metodi, kas atbilstu EK 2009.gada ieteikumam.

Tagad EK ciešā sadarbībā ar Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādi (BEREC) trīs mēnešu laikā ar SPRK apspriedīs, kā SPRK grozīt savu priekšlikumu, lai tas atbilstu ES tiesību aktiem. Tikmēr priekšlikuma īstenošana tiek apturēta.

EK ir arī pilnvaras pieņemt citus pasākumus, piemēram, ieteikumus vai lēmumus, ja Eiropas Savienībā nacionālie regulatori ilgtermiņā turpina izmantot atšķirīgu pieeju un līdzekļus.

 

Komentāri (7)

ievuliitis 14.08.2012. 15.15

” EK šo Latvijas priekšlikumu apturējusi un sākusi padziļinātu izvērtēšanu, liecina EK paziņojums presei.”
Varbūt padziļināti izvērtēs arī citus SPRK apstiprinātus tarifus?
Varētu ar Rīgas Satiksmi sākt.

+7
0
Atbildēt

0

ievuliitis 14.08.2012. 14.55

Ļoti labi. Pateicoties EK, ietaupīsim uz mob. telefonu sarunu izmaksām.

+6
0
Atbildēt

0

Edmunds Zālīte 14.08.2012. 15.58

jā, ‘SPRK’ noteikti ir starp tiem, kas popularizē demogoģiju – kā Eiropa ierobežo mūsu suverenitāti! :) īpaši pēdējā laikā, kad palīdzējusi Dombrovska valdībai nepieļaut realizēties dažādu vietējo blēžu shēmām, pat ja tām bija NA atbalsts.
prieks, ka arī SPRK dabūja ar ‘lineālu pa nagiem’!

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu