Dāņu uzņēmēju tiesa atzīst par vainīgu bišu noindēšanā • IR.lv

Dāņu uzņēmēju tiesa atzīst par vainīgu bišu noindēšanā

42
Foto: Teiksma Briede, F64

“Jaunbāģu” saimnieks atzīts arī par vainīgu nelikumīgā lauku smidzināšanā ar neatļautu insekticīdu

Dāņu uzņēmējam Džonam Jakobsenam piederošā SIA “Jaunbāģi” ir vainīga nelikumīgā Latvijas lauku smidzināšanā un zaudējumu radīšanā biškopībai. To otrdien atzina Valmieras rajona tiesa.

Tiesas process starp Latvijas Biškopības biedrību un dāņu uzņēmēju Džonu Jakobsenu, kas neatzina savu vainu nelikumīgā insekticīdu lietošanā, noslēdzās otrdien, vēsta LETA. Nelikumīgās rīcības rezultātā tika radīti zaudējumi Latvijas biškopjiem, noindējot kukaiņus.

Nelaimes sākās 2011.gada vasarā, kad Viļķenes pagastā “Jaunbāģi” ilgstoši apsmidzināja SIA “Dan Agro” rapša laukus ar neatļautu insekticīdu “Danadims”. No insekticīda cieta 397 bišu saimes, un Latvijas Biškopības biedrības aprēķinātie zaudējumi biškopjiem veidoja 116 242 latus.

Valmieras rajona tiesa prasību apmierināja daļēji, atzīstot “Jaunbāģus” par vainīgiem zaudējumu radīšanā un piespriežot kompensēt lielāko daļu no aprēķinātajiem zaudējumiem.

“Esam apmierināti ar tiesas lēmumu. Latvijas likumdošana ir jāievēro ne tikai Latvijas pilsoņiem, bet arī ārvalstniekiem, kuri šeit saimnieko. Pārkāpjot likumu, ir jāsaņem sods un vainīgajam jākompensē cietušas puses zaudējumi. Ceru, ka nākotnē tādi gadījumi vairs neatkārtosies. Latvijas Biškopības biedrība aicina lauksaimniekus un biškopjus uz sadarbību un lūdz smidzināt, laukus ievērojot likuma normas. Mums visiem kopā ir jārūpējas par tīru Latvijas vidi,” norāda Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Latvijas Biškopības biedrība tiesas spriedumu nepārsūdzēs. 28.augustā būs pieejams pilns tiesas spriedums.

Latvijas Biškopības biedrība apvieno 2027 biedrus – lauksaimniekus, kas nodarbojas ar biškopības produkcijas ražošanu, kā arī pārstāv citas lauksaimniecības nozares.

 

Komentāri (42)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu