Štrombergs iegūst otro olimpisko zelta medaļu • IR.lv

Štrombergs iegūst otro olimpisko zelta medaļu

28
Māris Štrombergs trasē. Foto: AFP/LETA

Labākais BMX braucējs apliecina elites sportista godu, izcīnot Latvijai trešo medaļu Londonā

Labākais latviešu BMX braucējs Māris Štrombergs šodien šī sporta veida finālā Londonas Olimpiādē izcīnīja zelta medaļu. Būdams vienīgais Latvijas pārstāvis finālbraucienā, Štrombergs apliecināja savu pasaules elites sportista godu.

Šī ir Latvijas trešā medaļa Londonas olimpiādē. Jau vēstīts, ka pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš ieguva bronzas godalgas.

Sportists distanci veica 37,576 sekundēs. Štrombergs jau izšķirīgā brauciena sākumā izrāvās vadībā un to noturēja līdz pat finišam. Finālā Štromberga konkurenti par otro olimpisko zelta medaļu bija divi nīderlandieši – Tvans van Gendts un Reimons van der Bīzens, austrālietis Sems Vilabijs, mājinieks Laiems Filipss, amerikānis Konors Fīldss un divi kolumbieši – Andress Himenezs un Karloss Okuendo. Māris jau startā bija viens no līderiem, un pirmajā līkumā iebrauca pirmais. Austrālietis Vilabijs uz papēžiem mūsu sportistam mina visu distanci, taču Štrombergs pārsvaru noturēja līdz pat finišam. Otrais finišēja Vilabijs ar laiku 37,929 sekundes, bronzu izcīnīja Karloss Okuendo no Kolumbijas.

Štrombergs otrās pusfināla grupas pirmajā braucienā finišēja ceturtajā vietā, uzrādot laiku 41,858 sekundes. Arī otrajā braucienā Štrombergs ieņēma ceturto pozīciju, trasi veicot 37,995 sekundēs. Pēc diviem pusfināla braucieniem ar astoņiem punktiem Štrombergs ieņēma ceturto vietu savā grupā un kvalificējās finālam.

Tikmēr abi pārējie Latvijas BMX braucēji Edžus Treimanis un Rihards Veide pirmās pusfināla grupas pirmajā braucienā ieņēma atbilstīgi piekto un sesto vietu, nespējot izvairīties no iesaistīšanās iespaidīgā kritienā pirmajā līkumā pēc starta. Otrajā braucienā neviens sportists nekrita, bet Veide un Treimanis finišēja atbilstīgi piektajā un septītajā vietā. Pēc diviem braucieniem Veide ar 11 punktiem ieņēma piekto vietu grupā, bet Treimanis ar 12 punktiem – septīto vietu, nespējot kvalificēties finālam.

Vienīgā Latvijas pārstāve sieviešu konkurencē Sandra Aleksejeva piektdien pirmajā pusfināla braucienā ieņēma septīto vietu, bet otrajā finišēja sestajā pozīcijā. Pēc diviem braucieniem ar 13 punktiem Aleksejeva ieņēma pēdējo, astoto, vietu savā grupā, neiekļūstot finālā.

Pekinas olimpisko spēļu čempions Štrombergs karjeras laikā ticis arī pie divām pasaules čempionātu zelta medaļām un vienas sudraba godalgas, kamēr Treimanis un Veide ir šī gada Eiropas čempionāta finālsacensību pirmo divu vietu ieguvēji.

Savukārt Aleksejeva šī gada pasaules čempionātā ieņēma 16.vietu, tomēr sacensībās piedzīvoja nopietnu kritienu, saraujot kājas sānu saites un krusteniskās saites, kā arī iedzīvojoties meniska plīsumā.

Komentāri (28)

ievuliitis 10.08.2012. 19.12

Vērojot pusfinālus, likās – labi, ja ar cieņu veiks finālu, bet pēc fināla starta pirmā reakcija bija milzīgz izbrīns, kas brauciena laikā lika sažņaugties gan sirdij, gan dūrēm. Vēl mazliet! Vēl mazliet! Un – JA!!! IR!
Tūlīt dziedāšu himnu!!!

+16
-1
Atbildēt

1

    aivars_silins > ievuliitis 10.08.2012. 19.19

    Domāju, ka tā bija gudra taktika, kas iemidzināja sāncenšus. Nav jau arī jēgas pusfinālā riskēt, varbūt nokrist un pazaudēt visu. Malacis!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

piziks 10.08.2012. 18.57

LTV vajadzēja atkārtot ari Rīmeņa balsi no Pekinas… :)

Lakuča galva un Māra Štromberga dabas dotumi un neatlaidība. Vareni.

+11
0
Atbildēt

2

    ivetao2007 > piziks 12.08.2012. 12.19

    UCI – ir pasaules riteņbraukšanas virsorganizācija. Taja svarīgākās nozares ir šoseja, treks, kalnu braukšana un visbeidot BMX. Svarīg;ākā ir šoseja, kur ir miljoni riteņbarucēju visā pasaulē. Reiz šajās masveida sacensībās pie pasaules meistara tituļa tika Latvijas pārstāvji Vaisteins vīriem un Sonka dāmām. Patiesībā tie ir visaugstākie punkti Latvijas rieņbraukšanas vēsturē. Treka reiteņbraucējsu daži desmiti tūkstošu. Latvija likvidēti visi treki. Kaut viņu kontā ir Bodnieka olimpiskā sudraba medaļa. Kalnu un BMX sekcijās UVI sarakstos ir daži tūkstoši aktīvu sportistu. Pateicoteis dažu Valmieras entuziastu mērķtiecīgajām pūlēm nelieelajā pasaules konkurencē Latvija atrada savu nišu popularitātes vairošanai. Taču gan treka gan trases būves BMX riteņbraukšanā ir bagatu valstu perioritāte un patiesībā pārsniedz Latvijas saimnieciskās iespējas. Prieks par valmieriešu varoņdarbu, bet es neredzu tālākas iespējas, jo īpāso trašu būve, tāpat kā ledushaļu būve nav trūcīgai Latvijai pa spēkam. Cita lieta ir vieglatlatlētika, volejbols, basketbols, kur patiesībā pieiek ar pāris latu vērtu bumbu un viss var notikt. Atceros, ka Abebe Bikila tika pie olimpiskā zelta ar basām kājām. Jānim Dāliņam viņa olmpiskaji karjērai nevajdzēja neko īpašu. Taču viņa īespējamie sekotāji vairo Aldara ienākumus un vingrina savas rīkles ledus hokeja atbalstīšanā, kas Latvijas valsts kasei maksājis daudzus desmitus miljonu, kas būtu noderējuši skolu sporta zālēm un stadioniem. Ši paaudzes daļa ir zudusi Latvijai.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > piziks 10.08.2012. 18.59

    O.T.
    Pilnīgi piekrītu Tev! Precīzi!
    Urā, urā, urā, valmieriet!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Aleksejs Dimitrovs 10.08.2012. 19.40

Tas bija neticami, bet skaisti kā Māris lēcienā izraujas priekšgalā un vairs to neatdod!
Apsveicam! Atkārtot vienmēr ir grūtāk. Vienkārši fantastika!

Skatos BBC Sport lapā, kur saka: “The crazy thing about this sport is they could all race against this time next week and it could well be a completely different result.”

Jo vairāk tāpēc ir svarīgāka Māra uzvara šeit un tagad, nevis jaunedēl!

+9
0
Atbildēt

1

    cheszz > Aleksejs Dimitrovs 11.08.2012. 12.17

    Pārfrāzējot teicienu par Vācijas izlasi un futbolu, BMX varētu definēt kā sporta veidu, kur ar riteni jābrauc pa pampakiem, bet kur vienmēr uzvar Štrombergs.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu