Kirgizstānas “pelēkā” nauda plūdusi caur Latviju • IR.lv

Kirgizstānas “pelēkā” nauda plūdusi caur Latviju

26
Baņķieris Valērijs Belokoņs. Foto: Lita Krone, LETA

Žurnāls “Ir” pēta, kāda saistība ar kirgīzu naudu ir Latvijas baņķierim un politiķa Einara Repšes atbalstītājam Belokoņam

Aizvien vairāk faktu liecina, ka viens no Kirgizstānas gāztā prezidenta cilvēku atbalsta punktiem bija Latvijā – te tapušas kirgīzu izmeklētā tīmekļa ārzonu firmas, un Latvijas bankās nogūluši vismaz daži desmiti miljonu neskaidras izcelsmes naudas, ceturtdien raksta žurnāls “Ir”.

Satriecošs ir britu nevaltiskās organizācijas “Global Witness” jūnija beigās publicētais ziņojums par grandiozajām naudas plūsmām no Kirgizstānas. Organizācija izpētījusi, ka tikai trīs pastkastīšu firmas caur saviem kontiem valsts lielākajā bankā “AsiaUniversalBank” (AUB) divarpus gados pārskaitījušas 1,2 miljardus dolāru. Tas veido vairāk nekā ceturto daļu no Kirgizstānas gada iekšzemes kopprodukta.

Žurnāla rīcībā esošā informācija liecina, ka lielākā nauda no Kirgizstānas bankas “AsiaUniversalBank” (AUB) – nepilni 32 miljoni ASV dolāru – Latvijā vairākos maksājumos pusgada laikā pārskaitīti uz Belizas firmas “Dovepark Limited” kontu “Aizkraukles bankā” (tagad ABLV Bank).

Jau ziņots, ka Kirgizstānas jaunās varas iestādes uzskata, ka Latvijas baņķieris Valērijs Belokoņs ir viens no tiem bijušajam Kirgizstānas prezidentam Bakijevam pietuvinātajiem cilvēkiem, kuri pirms 2010.gada apvērsuma piedalījās apjomīgā naudas izsūknēšanā no valsts.

Līdzās Bakijevam, AUB šefam Mihailam Nadelam un vēl 29 personām Kirgizstānas prokuratūra Belokoņu apsūdz naudas atmazgāšanā, un viņam joprojām nav izdevies atgūt kontroli pār Biškekā dibināto “Manas Bank”, kurā revolucionāri ieviesa pagaidu pārvaldi. Belokoņs apsūdzību noraida, tāpat kā to dara visi pārējie apsūdzētie, jaunās varas sākto prāvu uzskatot par politiski motivētu.

Žurnāla rīcībā ir arī dokumenti, kas liecina, ka dažas Kirgizstānā izmeklētās pastkastīšu firmas no saviem kontiem AUB naudu pārskaitījušas uz Belokoņa “Baltic International Bank” (BIB). Viena no tām ir Lielbritānijā reģistrētā “Sorento Resources Ltd.”, kuru kirgīzu izmeklētāji saista ar prezidenta dēlu un Belokoņa biznesa partneri Maksimu. Caur šīs firmas kontiem AUB kopumā pārskaitīti 255 miljoni dolāru.

Tā pati “Sorento Resources” arī pārskaitījusi 32 miljonus ASV dolāru “Aizkraukles bankā” uz uz Belizas firmas “Dovepark Limited” kontu. Šo “Sorento” firmu kirgīzi saista ar Bakijevu un tai, lai arī reģistrēta Lielbritānijā, ne šajā valstī, ne citur nav reāla biznesa.

Vai Latvijā notiek izmeklēšana par šiem naudas pārskaitījumiem, noskaidrot nav iespējams, jo Ģenerālprokuratūra un tai pakļautais noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests (kontroles dienests) norāda, ka uz tik konkrētu jautājumu likums liedz atbildēt, raksta žurnāls.

Belokoņs noliedz, ka būtu piedalījies apjomīgā Bakijeva organizētā naudas atmazgāšanā: «Neesmu dzirdējis, ka viņš to organizētu, un viņš man to nepiedāvāja. Neesmu pārliecināts, ka viņam to vajadzēja.»

Vairāk par Latvijas baņķiera Belokoņa saistību ar Kirgizstānas banku pelēko biznesu lasiet žurnāla “Ir” rakstā “Tīrs? Balts? Pūkains?

 

Komentāri (26)

Ivardžans 09.08.2012. 09.20

Nezinu ka ir tagad, bet agrāk Jaunā laika spice regulāri devās pie minētā kunga atskaitīties par darbu valsts pārvaldībā, parunāties par to, kā kādus likumus un lēmumus veidot, kur kādus cilvēkus likt vai nelikt, galu galā – kā valsti būvēt. Protams, bija arī citu partiju pārstāvji – Tautas partija, protams. Ari visadi bijuši banķieri, Freimaņa k-gs no bij. Banka Baltija. Tomēr sāpīgi bija par Jauno laiku, kas tolaik sludināja godīgu politiku. Repše, Mūrniece, citi. Laikam jau naudu vajadzēja ļoti – bet, diez vai vajadzēta to iegūt pa šādiem kanāliem? Vai tas bija vienkarši naudas trūkums jeb vai šo kungu un dāmu nodevība pret savu valsti?

Vēl būtu interesanti pavērot, kādas šim kungam ir saiknes ar Krievijas specdienestiem. Vai nav tā, ka Latvijā ir izveidoti vairāki spēcīgi politiskās ietekmes kanāli, kas strādā dažādos līmeņos – cits uz vietējiem krieviem, cits uz Ventspili, cits uz drošibas dienestiem, cits uz nacionālradikāļiem un vēl cits – uz godkārigiem, it kā godigiem politiķiem, kam ļoti vajag naudu?

+9
-3
Atbildēt

0

Sanšains 09.08.2012. 10.04

Man ir aizdomas, ka “Irai” piemeties zemisks antisemītisms un tieksme ticēt sazvērestības teorijām.:) Kā gan drīkst apšaubīt Belokoņa labos, godīgos nodomus? Redz, savulaik taču Latvijas enciklopēdiju sponsorēja, vēlēšanās gaismas spēkus atbalstīja..

Un kas vēl būs tālāk – vai nākamais būs Soross?! Nu, gan laiki pienākuši.

+5
-2
Atbildēt

2

    Sanšains > Sanšains 09.08.2012. 12.54

    Tipiņš –

    Jā, manuprāt, ir.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Sanšains 09.08.2012. 12.30

    Vai tad Belokoņs ir žīds, es atvainojos, ebrejs, ka Tu runā par antisemītismu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

gliters 09.08.2012. 10.37

Droši vien, ka SC un RP finansētāji ir ļaunāki par Belokoņu, jo tiešā veidā ir saistīti ar Kremli, bet kas attiecas uz uzturēšanās atļaujām, tad šobrīd vairs Vienotība no tām atteikties negrib.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu