"Youtube" dzēš filmas “Latviešu leģions” krievu valodas versiju • IR.lv

“Youtube” dzēš filmas “Latviešu leģions” krievu valodas versiju

36
Kadrs no filmu studijas "Deviņi" filmas par Latviešu leģionu.

AM: tas ir mēģinājums ierobežot Latvijai nozīmīgas informācijas izplatīšanu internetā

Aizsardzības ministrija (AM) trešdien konstatējusi mēģinājumu ierobežot informācijas izplatīšanu par Latvijas sabiedrībai jūtīgiem vēstures notikumiem. Proti, no Latvijas armijas “Youtube” video kanāla ir izdzēsta krievu valodā tulkotās filmas “Latviešu leģions” versija, aģentūru LETA informēja AM Preses nodaļā. Izrādās, pie “Youtube” administratoriem ar šādu prasību vērsusies Latvijas “Apvienība pret nacismu”.

Interneta vietne “Youtube” pie filmas ir norādījusi, ka video saturs neatbilst tā pakalpojumu sniegšanas noteikumiem, neprecizējot konkrētāk tā dzēšanas iemeslu. AM pieļauj, ka “Youtube” bez padziļinātas analīzes pakļāvies ideoloģiskajam spiedienam, izdzēšot filmu par latviešu leģiona tapšanu un tā kaujas gaitām.

“Šāda prakse ir nosodāma globālajos sociālajos medijos, kur būtu jāpastāv informācijas pieejamībai un atklātībai. Ir nepieļaujama šāda rīcība, kur acīm redzami tiek manipulēts ar informācijas pieejamību krievu valodā un vēstures notikumu skaidrojumu plašākai sabiedrībai,” norāda aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība).

Latvijas armijas “Youtube” video kanāls ir oficiāla aizsardzības nozares informācijas vietne, kurā tiek ievietoti tikai AM veidoti vai atbalstīti video materiāli, uzsver ministrija. Latvijas armijas “Youtube” video kanālā joprojām ir pieejama filma “Latviešu leģions” oriģinālvalodā un ar tulkojumu angļu valodā, bet tās versija krievu valodā patlaban ir ievietota AM mājaslapā.

AM lūgusi “Youtube” administratoriem skaidrojumu par filmas dzēšanu no Latvijas armijas kanāla.

Ministrija uzsver, ka filma “Latviešu leģions”, kuras scenārija autors ir vēsturnieks Uldis Neiburgs, ir viens no izsmeļošākajiem dokumentālajiem materiāliem par latviešu karavīru cīņām Vācijas bruņoto spēku sastāvā Otrā pasaules kara laikā. Filma stāsta par latviešu leģiona tapšanu, tā kaujas gaitām un dažādo vērtējumu mūsdienu sabiedrībā. Tajā izmantots plašs dokumentālo kinohroniku materiāls, intervēti bijušie leģionāri un sniegti vēsturnieku viedokļi.

Filma “Latviešu leģions” ir veidota 2000.gadā filmu studijā “Deviņi” ar AM atbalstu.

“Apvienības pret nacismu” valdes priekšsēdētājs Jānis Kuzins skaidroja, ka “Apvienība pret nacismu” bija vērsusies pie youtube.com administratoriem ar aicinājumu izvērtēt, vai AM “Youtube” tiek propagandēts nacisms un fašisms, jo kanālā atrodas filmas par latviešu “Waffen SS” leģionu. Filmu saturs liekot noprast, ka šie cilvēki bija varoņi, norāda Kuzins.

“Apvienība pret nacismu” aicina dzēst arī šīs filmas gan angļu, gan latviešu valodā, jo, atrodoties AM “Youtube”, tās grauj Latvijas kā NATO dalībvalsts prestižu.

Videopielikumā – 2.daļa no Youtube ievietotās filmu studijas “Deviņi” filmas krievu valodā.

 

Komentāri (36)

oktaavs 08.08.2012. 18.02

Ir tāds vecs bandītu paņēmiens – iestāstīt nevainīgam cilvēkam, ka viņš ir vainīgs un uz tā rēķina to kāst pēc “skaitītāja” līdz mūža beigām.
Šādas filmas kāsējiem nepatīk. Tās traucē biznesam. Tāpēc dzēš. Kas dzēš – tas jau pēc katra intuīcijas.

+19
-2
Atbildēt

0

buchamona 08.08.2012. 18.26

Šis ir kārtējais gadījums, kurš jāizmanto, lai no starptautiskas tribīnes, ja par tādu var uzskatīt šoreiz ” jūtūbi”, parunātu par krievu staļinismu – putinismu un LR attiecībām ar šiem režīmiem.

+15
-1
Atbildēt

5

    Signija Aizpuriete > buchamona 08.08.2012. 21.15

    ——-
    Vēl jau visi anti-koalīcijas ‘ass’ valstu pusē karojošie nav apjēguši, ka
    ‘ Hitler kaput’ – vēl viņien nav ‘pielecis’, jāturpina pārliecināt:

    http://www.youtube.com/watch?v=jH-BRp7PiFs&feature=relmfu

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > buchamona 08.08.2012. 19.06

    ——
    AM: tas ir mēģinājums ierobežot Latvijai nozīmīgas informācijas izplatīšanu internetā.
    ===============================================================================
    Visai pasaulei apliecināsim – un līdz 2015.g., kad tiks atzīmēta 70ā 2. Pasaules kara beigu gadadiena – visu pasauli pārliecināsim (īpaši anti-hitleriskās koalīcijas valstis), ka Trešā reiha dzelzskrustus Latviešu SS-brīvprātīgo leģiona vīri saņēma cīņā par neatkarīgu Latviju?

    Lai visa pasaule zina brašos cīnītājus pret boļševismu, kas izglāba Rietumus:

    Bruņinieka krustus ir saņēmuši sekojoši latviešu varoņi:
    – Pulkvedis (Štandartenfīrers) Voldemārs Veiss, miris no ievainojumiem;

    Latviešu bruņinieki

    http://www.tribine.lv/zinas/Latviesu-bruninieki/9750

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 09.08.2012. 10.20

    Man skolā mācīja, ka nacistus uzvarēja krievi, par koalīciju, nu tie jau tikai ēda amerikāņu konservus un pastaigājās:)
    ======
    toties tagad skolā māca, ka Hitleru uzvarēja ASV un Lielbritānija, bet PSRS tā nedaudz piepalīdzēja, ne vairāk.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 09.08.2012. 10.18

    šis ir kārtējais gadījums, ka pat nemēģinot uzzināt iemeslus, jau ir vēlme runāt par stalinismu putinismu utt., kas vien norāda tikai uz to, ka nekādas vēlmes pat nav sākotnēji uzzināt iemeslus un pēc tam paust viedokli.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 08.08.2012. 19.56

    Egde :) Neviena no antihitleriskās koalīcijas valstīm, kuras šobrīd ir mūsu partneri NATO, nav jāpārliecina par to, kas vācu armijas sastāvā bija latviešu leģions, bet dzelzs krusts, kuru ieguva lataviešu karavīrs cīņās pret PSRS armiju – tas ir apbalvojums ar kuru var lepoties.

    Tas ir vnk nožēlojami un pretīgi vērot, kā Kremlis šodien ” smērējas” klāt antihitleriskajai koalīcijai par kuru manā skolas laika vēstures grāmatā nebija minēts gandrīz ne vārda. Man skolā mācīja, ka nacistus uzvarēja krievi, par koalīciju, nu tie jau tikai ēda amerikāņu konservus un pastaigājās:)

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

Andris 08.08.2012. 21.08

starp citu, ar netīru slotu aizmēzts arī oriģināls latviešu mēlē, kā arī versija angļu valodā. Lai dzīvo cenzūra un demagoģija!

+11
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu