Šmaukšanās • IR.lv

Šmaukšanās

4
Oļģerts Kroders pagājušā gada augustā.
Anda Burve-Rozīte

Režisors Oļģerts Kroders 9.augustā svin 91.dzimšanas dienu, cīnās par savu veselību un jaunajā sezonā saņēmis pamudinājumu iestudēt izrādi Valmieras teātrī

Pagāja gandrīz mēnesis kopš šovasar sarunātās intervijas dienas, līdz bija iespējams ar Kroderu tikties. Vienu dienu režisors, kurš slimo, jutās labāk – telefona sarunas laikā viņš omulīgi jokoja. Citu dienu bija lakonisks: «Ziniet, nav labi.» Un mēs vienojāmies sazvanīties atkal citā dienā ap brokastu laiku. Krodera brokastu laiks ir astoņi vakarā. Trijos dienā viņš mostas un visu nakti dzīvo augšā. Uz rīta pusi aizmieg. Istabiņā Valmieras teātrī, kur mīt jau daudzus gadus, 90 gadus veco maestro laiku pa laikam apciemo aktieri. Gadiem viņš diendienā dodas vakariņot uz kafejnīcu Rātes vārti iepretim teātrim, taču tās oficiālo nosaukumu valmieriešu apziņā jau sen nomainījis «tā, kur ēd Kroders». 

Piektdien, 3.augustā, kad ap četriem pēcpusdienā Kroders bija pamodies, viņš sazvanoties teica: «Brauciet tagad, jo drīz vairs nevarēšu parunāt.» Tas saistīts ar viņa veselības stāvokli. Tajā pašā vakarā tikāmies Valmieras teātra Režisora istabā. Teāt-rī jautās priecīga noskaņa un steiga pirms jaunās sezonas sākuma. Gaitenī parādoties Kroderam, aktieri viņa priekšā pašķīrās kā klinšu grēda pasakās, kad tai cauri jātiek galvenajam varonim. Trausls, gandrīz caurspīdīgs, atspiedies uz spieķīša, Kroders sveicienam sniedza savu plaukstu. Sarunas sākumā viņš pārvaicāja, vai saprotams, ko saka, – slimība esot izmainījusi viņa balsi. Es atceros, kā vēl pirms gada viņš svinēja apaļo jubileju, ironizēja par savu vecumu. Savā mūžā Kroders Latvijas teātros un it īpaši Valmierā iestudējis spožāko pasaules dramaturģijas klasiku. Četras reizes – Šekspīra Hamletu.

Savu jaunāko izrādi – Aleksandra Ostrovska Līgavu bez pūra – Oļģerts Kroders «uzlika uz skatuves» Valmieras Drāmas teātrī pirms Jāņiem, 20.jūnijā. Gāja grūti, un režisors samierinājās, ka vairs jau neiestudēs. Taču nu klāt augusts, Kroderam aprit 91, un jaunajā sezonā (novembrī) ir iecerēts viņa un jaunās režisores Ineses Mičules kopdarbs: mūsdienu Odesas autora Aleksandra Mardaņa attiecību traģikomēdija Mātes un meitas – stāsts par divu paaudžu prostitūtām, ko Valmieras teātrī spēlēs māte un meita, aktrises Svetlana Bless un Ieva Puķe. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu