Beigu sākums? • IR.lv

Beigu sākums?

7
Nokia rūpnīca Somijas dienvidrietumu pilsētā Salo ir pēdējā lielākā mobilo tālruņu ražotne Eiropā. Taču arī tā septembrī tiks slēgta un darbu zaudēs pēdējie 850 rūpnīcas darbinieki.

Somija sāk samierināties, ka slavenās Nokia ziedu laiki ir pagājuši – elektronikas milža noriets nozīmē nopietnas problēmas visas valsts ekonomikai

Ja Somijā interneta meklētājā Google ieraksta vārdus «kas būs», tas uzreiz piedāvā populārākos jautājuma turpinājuma variantus. Pirmais no tiem ir: «kas būs ar Nokia». Tā tas bija vēl pirms dažām dienām, pirms Nokia publicēja kārtējo finanšu pārskatu. Tagad ir skaidrs: uzņēmums turpina grimt. Pēdējos trijos mēnešos Nokia zaudējusi vairāk nekā 800 miljonus eiro. Ja biznesa likstas neatkāpsies, 147 gadus vecajam tehnoloģiju gigantam var pienākt pavisam sūri laiki, un līdz ar to mainīsies arī Somijas dzīve.

Lēciens no degošās platformas
Līdz šim Nokia panākumi gājuši roku rokā ar Somijas izaugsmi. Pēc Padomju Savienības sabrukuma valsts piedzīvoja kaut ko līdzīgu šodienas Grieķijas vai Spānijas krīzei – bankrotēja vairākas bankas un ar eksportu saistītas kompānijas. Publicists Taneli Heika stāsta: «No šīs milzīgās recesijas vidus pēkšņi kā fēnikss izauga Nokia un izvilka visu Somijas ekonomiku. Vērojot uzņēmuma panākumus, paši somi arī spēja noticēt saviem spēkiem un iespējai kādreiz nopelnīt cienīgai dzīvei.»

Nokia kļuva par lielāko mobilo tālruņu ražotāju pasaulē, gadsimtu mijā tā nopelnīja vienu no katrām 25 Somijas markām valsts ekonomikā, uzņēmums nodrošināja ceturto daļu no eksporta ieņēmumiem. Tomēr pirms pieciem gadiem peļņa sāka sarukt, jo Nokia pārāk vēlu iesaistījās jaunās paaudzes viedtālruņu tirgū un zaudēja tādiem konkurentiem kā Apple un Samsung. Savukārt lēto telefonu segmentā Somijas kompāniju apsteidz Ķīnas ražotāji.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu