Zalāns: pēc Saeimas atlaišanas demokrātija samazinās • IR.lv

Zalāns: pēc Saeimas atlaišanas demokrātija samazinās

17
Edgars Zalāns. Foto: Andrejs Strokins, F64

Pašvaldībās būtu jānovērš interešu konflikti, nevis jāsamazina deputātu skaits

Pēc 10.Saeimas atlaišanas demokrātija ir mazinājusies, jo ne parlamentā, ne sabiedrībā nav īstas opozīcijas, ko būtu vērts uzklausīt, šādu vērtējumu šorīt intervijā Latvijas Radio 1 pauda bijušais parlamenta deputāts no apvienības “Par labu Latviju”, agrākais pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns.

“Jau gadu ir sajūta, ka ir viens vienīgs pareizs viedoklis, ko pauž koalīcija, un īstu opozīciju, ko būtu vērts uzklausīt, nejūt,” vērtē bijušais Tautas partijas politiķis. Viņaprāt, pēc valodas referenduma “Saskaņas centrs” ir apzīmēts ar nacionālo klišeju, “zaļie zemnieki” joprojām dzīvo ar Aivara Lemberga oligarha klišeju, tāpēc to viedokli neuzklausa.

“Demokrātija prasa sakarīgu pozīcijas – opozīcijas disputu, bet tāda nav arī ārpus parlamenta. Nav jūtams, ka sabiedrībā būtu idejiski alternatīvas meklēšana valdības piedāvātajam kursam. Ir nostiprinājusies valdošās elites domāšana, ka viss ir pareizi, un sabiedrības samierinās, ka tam tā jānotiek. Miera un saticības aizsegā notiek dīvainu lēmumu pieņemšana, piemēram, pasažieru vilcienu konkurss, Hipotēku bankas pārdošana,” uzskata Zalāns, prognozējot – ilgtermiņā varēs redzēt, ka sabiedrības un demokrātijas attīstības ziņā nav palicis labāk.

Komentējot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmundra Sprūdža (RP) virzīto ideju par deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās, Zalāns pauda, ka nebūtu nācis ar šādu priekšlikumu gadu pirms pašvaldību vēlēšanām. “Tam nav saiknes ar realitāti. Neizslēdzu, ka šādai diskusijai jānotiek, bet vispirms bija jāvērtē, kas iegūts no reformas un vai tas ir galvenais traucēklis pašvaldību attīstībai,” uzskata bijušais nozares ministrs.

Viņaprāt, lielākā diskusija varētu būt par interešu konfliktiem, kas rodas, kad pašvaldību izpildu darbinieki ir reizē arī deputāti. “Jo vairāk cilvēku domē, jo vairāk pārstāvēti sabiedrības viedokļi,” uzskata Zalāns, “tā var nonākt līdz galējībai, ka ievēlam vienu mēru tiešās vēlēšanās, kas četrus gadus strādā mierīgi.”

Zalāns iesaka Sprūdžam “pacīnīties” par Eiropas fondu lielākas daļas un uzņēmumu ienākuma nodokļa nonākšanu pašvaldībās, bet pārmaiņas ierosināt pēc tam, kad būs pienācīgi novērtēti iepriekšējās reformas ieguvumi. Vērtējums gaidāms šī gada beigās.

Komentāri (17)

janazakovica 23.07.2012. 13.08

ka bijusais TP pilsetas kuldigas mers zalans gribeja teikt ka samazinajusies iespeja ko izshemot un nofendereet…

+23
-1
Atbildēt

0

ansis 23.07.2012. 13.44

Cirks jau sen bankrotējis, bet klauni joprojām agonijā…

p.s. cik zemu jākapj žurnalistam lai intervētu barības ķēdes pējējos posmus?

+22
-3
Atbildēt

1

    austrisv > ansis 23.07.2012. 21.49

    Super labi!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 23.07.2012. 13.35

Un šim godavīram pilnīga taisnība.
Īstenībā, demokrātijas noriets Latvijā sākās jau tad, kad negāja cauri “garanta” bīdīties slavenie drošības likumi, kas paredzēja pakļaut visas drošības struktūras tiešai TP kontrolei, un ar PLL Jaundžeikara aiziešanu process ieguva gandrīz vai neatgriezenisku raksturu.
Un tagad, kad ne TP, ne PLL nav pie teikšanas – ar demokrātiju pilnīgākais vāks.
Tāpēc, lai glābtu demokrātiju, es nāktu ar likumdošanas iniciatīvu – neatkarīgi no vēl. rez., PLL un ZZS jābūt vismaz 20 pārstāvjiem Saeimā.
Tad, kopīgi ar SC, viņi, iespējams, spēs nodrošināt vismaz elementāras demokrātiskas brīvības, un pasargāt šo valsti no krišanas totalitarā purvā.

+19
-1
Atbildēt

2

    dro > mary75 23.07.2012. 14.28

    dzeris49. Godavīrs Zalāns!:) Forši:)
    Biju Kuldīgas pilsētas svētkos. Pilsētas sakopšanā izdarīts ļoti daudz. Brīnišķīgs parks ar dīķi un strūklaku, bruģētas ieliņas, ķieģeļu tilts pār Ventu jau agrāk atjaunots. Nav šaubu, ka ieguldīts daudz ES naudas, tāpat nešaubos, ka savu roku naudas dalīšanā pielikusi TP, bet interesanti, vai tur ir arī Zalāna nopelns, jo viņš pilsētu bija pametis pirms gadiem, kad ierēkdams cerēja iesēsties premjera krēslā:)

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 23.07.2012. 14.51

    @Ino
    Latvijā daudzas pilsētas ir sakoptas, ja vien tur dzīvo “kritiskā masa” jaunu un aktīvu cilvēku. Pilsētvidi vairāk veido uzņēmēji un māju īpašnieki, kas sakārto savus īpašumus, un viņi arī ir tie lielākie domes darba vērtētāji. Mirst tie ciemati un pilsētas, kur ir pārāk maz jaunu un aktīvu cilvēku, kas spēj ne tikai sakārtot savu mājas priekšu, bet arī “pabakstīt” domi, lai tā strādā! …protams arī lobijs pie valsts budžeta ir bijis, bet tas vairāk uz lieliem, nerentabliem projektiem kā Kuldīgas slimnīca… un uz infrastruktūru, bet nav jau teikts, ka tie ceļi ir salaboti bez jēgas…

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu