Starp haizivīm un direktīvām • IR.lv

Starp haizivīm un direktīvām

4
LMP valdes priekšsēdētājs Jānis Miķelsons: «Cilvēki grib dzīvot drošā pasaulē, un tas izmaksā aizvien dārgāk. Lai zāles būtu drošas, mums jāizpilda bezgala daudz prasību, kas beigās izmaksā dārgi.»
Anda Burve-Rozīte

Vietējā farmācijas uzņēmuma LMP izveidotājs Jānis Miķelsons licis lietā savas ķīmiķa zināšanas, lai iekarotu vietu starptautisko «haizivju» pārvaldītā tirgū

Jānis Miķelsons būtu laba antivizītkarte trekno gadu skurbumam. Uzņēmuma LMP ražošanas un arī vienkāršās biroja telpas iekārtojis netālu no Grīziņkalna, līdzās dzelzceļam, bet par peļņas ieguldīšanu džipos viņš pasmejas: «Nekad nav bijis, brīnos par tādām pārmērībām. Vairai Vīķei-Freibergai, kura nespēj braukt ar Mercedes, varu ieteikt Toyota Avensis, ar kuru pārvietojos, – ļoti laba mašīna un nav dārga.»

Pieredzējušais ķīmiķis Miķelsons biznesā darbojas kopš 90.gadu sākuma, kad izjuka padomju laikos radītie zinātniskie institūti un ražošana. Šķiet, tieši prātīgais raksturs, tālredzīgums un pašcieņa ir īpašības, kas Miķelsonam palīdzējušas jau divus gadu desmitus izdzīvot un gūt peļņu tik «haizivīgā» biznesā, kāda ir farmācija. Uzņēmums izstrādā, ražo un realizē gatavās zāļu formas – šķīdumus, gelus, krēmus un ziedes.

Trīs gadi jaunumam
Strādājot farmācijas biznesā, jārēķinās, ka katra jauna preparāta palaišana tirgū nozīmē vismaz simt tūkstošu latu ieguldījumu. «Tas ir vienkāršākiem preparātiem,» precizē Miķelsons. «Ja kaut kas sarežģītāks, tad, protams, miljonos.» LMP ražo tā sauktos generic jeb medikamentu tirgū jau esošu preparātu atkārtojumus, vai arī uz zināmām substancēm, aktīvām vielām veidotu jaunu kombināciju. Viss sākas ar medikamenta formulas radīšanu, pie tās strādā ķīmiķi un farmaceiti. Tad veic pirmsklīniskos pētījumus: toksikoloģiju. Pārbauda jaunizveidoto preparātu ar dzīvniekiem Medicīnas akadēmijas laboratorijā. Pēc tam seko stabilitātes pētījumi: vai šis preparāts ir patiešām iedarbīgs noteiktajā derīguma termiņā (parasti divus gadus). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu