Slepenā izglītība • IR.lv

Slepenā izglītība

6
Aivars Ozoliņš

Dažām augstskolām pašu komforts svarīgāks par studentu izglītību

Augstākās izglītības iestāžu vidē mērenu zemestrīci izraisījis mūsu žurnāla iepriekšējā numurā publicētais studiju programmu izvērtējums, kam Augstākās izglītības padome noteikusi «ierobežotas pieejamības informācijas» statusu. Padomes vadītāji pārmet, ka žurnāla publicētā informācija esot nepilnīga un kļūdaina, tomēr oficiālo publicēt atsakās, pirms projekts nav pabeigts. 

AIP īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai uzdevums ir novērtēt izglītības programmu kvalitāti un starptautisko konkurētspēju un sagatavot priekšlikumus šo programmu pilnveidošanai. Tik vērienīga studiju programmu izvērtēšana notiek pirmo reizi pēc valsts atjaunošanas. Tās deklarētais mērķis esot noskaidrot, kā pašreizējā sociāli ekonomiskajā un demogrāfiskajā situācijā labāk attīstīt katru studiju virzienu un visu augstākās izglītības sistēmu. Vērtētāji ir pašmāju un ārvalstu eksperti, un projektam atvēlēts miljons latu no ESF līdzekļiem.

Varētu būt saprotama AIP vadītāja Jāņa Vētras nostāja, ka nepabeigtu pētījumu nevajag publicēt. Ja vien padome pati to nebūtu jau publicējusi, nosūtīdama, kā pati to dēvē, «starpinformāciju» projektā iesaistītajām augstskolām, kurām izvērtējuma rezultāti tātad ir pieejami. Tie ir ierobežoti pārējai sabiedrībai, tajā skaitā arī visvairāk ieinteresētajai tās daļai – studēt gribētājiem, kuriem šāda informācija visvairāk nepieciešama tieši pašlaik, kad notiek pieteikšanās studijām augstskolās. Tas liek vaicāt, kas ir izglītības sistēma un kam tā ir domāta – pasniedzējiem vai studentiem? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu