Prezidents Bērziņš — “Daugavas racējs”? • IR.lv

Prezidents Bērziņš — “Daugavas racējs”?

62
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Raitis Plauks, F64
Aivars Ozoliņš

Prezidenta Andra Bērziņa 18.jūnijā piepeši pavēstītais, ka “Latvijā vajadzīga viena HES”, izklausījās pēc kārtējā pārpratuma, ko vislabāk būtu ātri kliedēt un aizmirst.

Diemžēl prezidents turpina uzstāt, ka vajagot “izvērtēt priekšlikumu” būvēt vēl vienu hidroelektrostaciju uz Daugavas, kaut gan tam ir apmēram tikpat daudz izredžu tikt īstenotam kā, piemēram, priekšlikumam rakt kanālu uz Melno jūru.

Šis Bērziņa priekšlikums labi ilustrē viņa prezidentūras gada stilu un saturu: saprātīgi pragmatisks saimnieciskums bez valsts attīstības stratēģiska redzējuma un gatavība spriest par jebko bez runātā politisko seku pārdomāšanas palaikam vieš muļķīgus pārpratumus, pie kuriem tad stūrgalvīgi turas, pat ja tas ne tikai rada politiskas problēmas, bet arī nonāk pretrunā ar paša sadzīviski pragmatisko izpratni par lietām.

Jāatzīst, šis Bērziņa priekšlikums stilistiski nevainojami ierāmē viņa gadu prezidenta amatā. Savā pirmajā darba dienā – pērn 8.jūlijā – prezidents paziņoja, ka Latvija nevarot atļauties piedalīties Visaginas atomelektrostacijas projektā. Aiz politiski pārsteidzīgā izteiciena tomēr bija labi saprotamas šaubas, vai valsts var atļauties tik lielas finansiālas saistības tik smagā un neskaidrā pašmāju un starptautiskajā ekonomiskajā situācijā. Ir pagājis gads, finansiālie priekšnoteikumi Latvijas dalībai šajā projektā paliek aktuāli. Un arī prezidenta priekšlikumam būvēt HES, šķiet, varētu būt sakars ar Visaginas projekta virzību. Vienīgi aiz tā gan vairs nav nekā ekonomiski saprotama vai politiski iespējama.

Blefam īsas kājas

Piedāvādams diskutēt par jaunu hidroelektrostaciju Latvijā, Bērziņš jūnijā bilda, ka Latvijas dalība Visaginas projektā esot “ļoti atkarīga no Lietuvas spējas komunicēt ar pārējiem dalībniekiem”, bet “uz šo brīdi viņa nav pietiekama” – “ja viņi domā, ka varēs atrisināt tikai politiski, tas neizdosies”.

To prezidents pateica dažas dienas pēc Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites vizītes Latvijā. Tās laikā no augstām Latvijas valsts amatpersonām bija neoficiāli izskanējuši vēl skarbāki vērtējumi – ka Latvija un arī Igaunija nepiekritīs “roku izgriešanas politikai”, ko sarunās par Visaginas projektu mēģinot īstenot lietuvieši.

Iespējams, ka viens no Bērziņa priekšlikuma mērķiem ir radīt papildu argumentu politiskajās diskusijās par Visaginu. Sak, mums ir alternatīvas. Taču pilnīgi nereāla piedāvājuma uzdošana par alternatīvu var tikai nostiprināt pārliecību, ka alternatīvas patiesībā nav. Tik caurspīdīgs blefs var drīzāk vājināt, nevis stiprināt Latvijas valsts pozīcijas šādās sarunās.

Var tikai pabrīnīties, vai saimnieciski pragmatiskais Bērziņš pats to nesaprot. Jo skaitļi ir acīmredzami pat nespeciālistam.

Visaginas atomelektrostacijas viena bloka jauda būtu 1200 – 1300 megavatu. Latvijas triju lielāko hidroelektrostaciju jauda ir: Pļaviņu HES – 884 MW, Rīgas HES – 402 MW, Ķeguma HES – 264 MW. Kopā – apmēram 1500 megavatu. (Šīs trīs HES ražo apmēram 70% no visas Latvijā ražotās elektroenerģijas).

Padomju laikā projektētās Daugavpils HES jauda bija plānota ap 200 MW. Taču projekts pat tolaik izraisīja tik milzīgu sabiedrības pretestību, ka tas pat komunistus Maskavā piespieda 1987.gadā no tā atteikties.

Latvijas sabiedrība nepieļaus, ka tiktu applūdināta Daugavas senleja. Turklāt būtu jāapplūdina arī teritorijas Baltkrievijā, kura tagad arī ir suverēna valsts, tāpēc tas nav iespējams. Mēģināt diskutēt par sen norakstītu, ekonomiski nepamatojamu, ekoloģiski katastrofālu un politiski neiespējamu projektu ir vienkārši bezjēdzīgi.

Savukārt Jēkabpils HES, ko varētu uzbūvēt, ja sabiedrība kādā neiedomājamā veidā piekristu ievērojamu teritoriju applūdināšanai, ražotu nieka 30 megavatus, kas, pirmkārt, neko neatrisinātu, otrkārt, “neatmaksātos nekad”, kā šā projekta ekonomisko pusi vērtē Latvenergo speciālisti.

Ja Bērziņš ekonomisko izdevīgumu vienmēr min kā galveno priekšnoteikumu dalībai Visaginā, tad diezin vai piepeši neredz, ka viņa izvērtēšanai piedāvātajā hidroelektrostaciju būves priekšlikumā šāda izdevīguma nav. Turklāt par dalību Visaginas projektā pavisam nesen, 22.martā, viņš pats pateica, ka, “balstoties uz esošo informāciju un noteikumiem, Latvijai tas ir izdevīgi”. Tad kam ir izdevīgi sākt diskutēt par nevienam neizdevīgu hidroelektrostaciju?

Daugavas racēju tulznainā roka?

Var tikai minēt, kāpēc saimnieciskās lietās parasti saprātīgais prezidents ierunājies par jaunas HES būvēšanu.

Dažu avantūristu galvās tapuši gaisa piļu un globālu dubļu grāvju projekti palaikam uzvirmo sabiedrības diskusijās. Pirms diviem gadiem biedrība Jaunais zīda ceļš pat bija sākusi vākt parakstus referenduma ierosināšanai par “ūdens ceļu no Baltijas līdz Melnajai un Kaspijas jūrām pa Daugavas, Zapadnaja Dvina un Dņepras un Volgas upēm”. “Daugavas racēju” megaprojektā ietilpa arī Daugavpils un Jēkabpils HES būvēšana.

Valsts prezidenta Stratēģiskās attīstības komisijas vadītājs, Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis ir iesaistījies vienā citā stila ziņā līdzīgā organizācijā ar nosaukumu Stratēģiskās pētniecības un vadības centrs. Tās mērķis esot izstrādāt un realizēt Latvijas tautsaimniecības ilgtermiņa attīstības programmu, skaidro organizācijas dibinātājs, auditorkompānijas BDO Invest Rīga valdes priekšsēdētājs Andris Deniņš, kurš tika minēts starp “bezpartejisku premjerministru” kandidātiem valdības veidošanas laikā un esot Andra Bērziņa sens paziņa.

Aprīlī Deniņa plāns bija attīstīt Latgali ar Krievijas palīdzību. (“Bez krievu naudas mēs nevaram pacelties,” Deniņš stāstīja raidījumam Nekā personīga. Krievi esot “ļoti ieinteresēti, lai mēs izveidotos par Monako”, šī valdība drīz kritīšot, būšot atkal ārkārtas vēlēšanas, un “es arī gribu būt šīs valsts vadonis”, viņš paziņoja.) Taču, Krievijai industrializējot Latgali, bija iecerēts kaut kā tikt pie 100 miljardiem no Eiropas Savienības fondu naudas. Finanšu ministrs Andris Vilks tolaik viņa plānus būvēt Latgalē desmitiem rūpnīcu novērtēja lakoniski: “Zinām arī Daugavas un kanālu rakšanas projektu.”

To pašu tagad diemžēl var teikt par prezidenta ieskatā izvērtēšanas vērtajiem ieteikumiem būvēt jaunu HES. Tā ir valsts augstākā amata autoritātes un arī sabiedrības diskusiju laika izniekošana. Prezidenta stingrā nostāja fiskālās disciplīnas un budžeta politikas jautājumos ir palīdzējusi Latvijai pārvarēt krīzi un sākt atkal sekmīgi attīstīties. Tas būs svarīgi arī turpmāk, un no prezidenta varētu gaidīt piedāvājumu diskusijām par reālām problēmām, kuru Latvijai un Eiropai arvien netrūkst.

 

Komentāri (62)

mary75 15.07.2012. 14.01

Latvijā vēl arvien pastāv ietekmīgi grupējumi, kuru galvenais bizness bija un ir valsts naudas “sazaģēšana”, neko citu jau viņi neprot, 20 gadus viņi to sekmīgi darījuši un dara caur dažādām būvēm, iepirkumiem, amatiem, utt.
Arī pats Bērziņš, nešaubīgi, piederēja pie šīs grupas, gan sēdēdams valsts bankā, gan pat pamanīdamies “likumīgi” “nozāģēt” savai privātmājai nelielu žūksni ES līdzekļu, nemaz nerunājot par to, ka palīdzēja to darīt daudziem citiem.
Un mentalitāte jau nemainās – jo grandiozāks projekts, jo lielāks “otkats”, toties, kritika, pieaugot sklerozei, mazinās, tāpēc jau visi šie nerealizējamie megaprojekti un idejas, ko, acīmredzot, bīda tā komanda, ko viņš ap sevi savācis.
Šis te cilvēks, ka, tāpat, kā Lembergs, mācējis iekārtoties visos laikos, mums ir tāda atvadu dāvana no draudzīgā PLL, ZZS un SC kolektīva, ļoti jācer, ka tikai uz vienu termiņu, un, ka vairāk nekas tamlīdzīgs nenotiks, labi vēl, ka viņš sēž mājās un pārāk nedemonstrē sevi kādās normālās valstīs.
Kaut, no otras puses, vecais komunistu funkcionārs pēc savas mentalitātes daudziem šejienes aborigēniem pietiekami tuvs un saprotams.

+28
-2
Atbildēt

11

    ilmisimo > mary75 15.07.2012. 14.12

    dzeris49 …
    _______________________ Uffff…

    Beidzot kārtība atjaunojas.

    Citādi tā jocīgi- Bērziņš IR…. un kur t”‘ Dzeris49 kavējas?

    +5
    -13
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 15.07.2012. 14.29

    Dzintars …
    ______________________

    Tas jau Klucis:

    Maskavā Jānis Dzintars, īstajā vārdā Valdis Klucis, dzīvoja kopš 1991.gada augusta puča izgāšanās. …….
    http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/221421-laikraksts_miris_padomju_galma_vesturnieks_janis_dzintars

    Vai tad Tev Džeri IR kaut kas pret šo?:

    ….Pavērsiens notika, kad par prezidentu kļuva Andris Bērziņš. Ar noteiktu konsekvenci viņš īsteno politisko līniju, kas būtiski atšķiras no Vairas Vīķes-Freibergas politikas gan stila, gan satura ziņā. No pašreizējā prezidenta manāms mērķis vienot tos, kas gatavi par kaut ko vienoties. ..
    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=354460:ojrs-skudra-ir-ar-nu-politika&catid=95:intervijas&Itemid=439

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 15.07.2012. 16.09

    >
    zanE .

    ja kāds ir tik spilgts, pamanāms un spožs kā Džeris49- viņam neizbēgami ruodas fani. Kā jau Zvaigznei(vedette)http://french.about.com/od/vocabulary/g/vedette.htm.

    Mums abiem(kas abi esam fani) vienkārši ir dažādas izpratnes par fanuošanu.

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > mary75 15.07.2012. 22.01

    А я — не принадлежу. И счастлив!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > mary75 15.07.2012. 15.50

    Поменьше ставьте многоточий, чтобы со временем отказаться от них вообще.

    Вам, как латышке, не пристало быть настолько неуверенной в себе.

    Ведь многоточия, это следствие вашей неуверенности. Учитесь управлять собой.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 16.07.2012. 06.24

    zanE – es destra komentārus jau sen izlaižu un vienkārši nelasu, personiskās higiēnas nolūkā, tā ka man absolūti neinteresē, ko viņš tur raksta, bet, domāju, portālam arī būtu nedaudz tie komentāri jāfiltrē, un kādiem noteikumiem šeit ir jābūt.
    Var jau par to strīdēties, dabiski, bet, nevienā civilizētā klubā nelaidīs cilvēkus, kas neprot pieklājīgi uzvesties, un nevienam neinteresē, vai tas ir slimības, vai sliktas audzināšanas rezultāts.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 15.07.2012. 14.52

    …Lama….esi sācis riet?….mums jau te bija viens, kuram gribējās pie katra komentāra apriet tā rakstītāju, Tev arī vēlme tik zemu nolaisties?….
    …paliek nepatīkami ne tikai lasīt, bet arī rakstīt!…uzdevums – degradēt vidi, kurā varētu notikt normālas diskusijas?…
    …un tagad vari arī par mani ieņirgt….

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 15.07.2012. 23.51

    …destra….vai rupjība ir arguments?….vai dzēlīgs uzbrauciens komentētājam ir viedoklis?….
    …nemanāmi tas jau sāk kļūt par normu….varam nepiekrist cita viedoklim, bet tad argumentējam un pamatojam atšķirību, nevis zākājamies un aizskaram…
    …ko tad galu galā mēs apspriežam – raksta tēmu vai komentētāju?…nu, nav virtuālā telpa atkritumu izgāztuve….
    …gandrīz vai ar skaudību var atskatīties IR portāla pirmsākumos, kad mācējām sarunāties un apspriest piedāvātās tēmas….ir tomēr robeža, kuru nevajadzētu pārkāpt…

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 15.07.2012. 21.15

    Kāpēc nepiederu, taisni piederu, tāpēc jau drīkstu par to runāt.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    juhans > mary75 15.07.2012. 18.04

    dzeris49
    Varēji arī neuzsvērt, ka tu pie “šejienes aborigēniem” nepiederi.

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 15.07.2012. 14.24

    Tagad arī par veciem ZZS komunistiem fano, ne tikai par vecajiem TB blēžiem?
    Nekāds pārsteigums jau nav – TB un ZZS ilgu laiku strādāja kā cimds ar roku. Gan Brigmanim un šim Bērziņam, gan TB Bērziņam, gan arī Dzintaram ar to savu bērnudārzu saimnieks viens.

    +12
    -8
    Atbildēt

    0

janazakovica 15.07.2012. 00.33

tiko administrativaa tiesa apraka vienu TP hesa projektu..un ilgi nebija jagaida..jau paklausigais kalplatvietis berzins jau puus lembja un vina draugu partijas lobisma stabulitee..vienai cilveku skirai visu laiku vajadzigi milzigi valsts naudas ieguldijuma projekti..biblioteka tilti tagat airbaltika iepirkumi parex pirksana krajbanas glabsana..un t.t..jo tur var mega milzigi nopelnit neko nedarot…uz mulka nodoklu maksataaju rekina raustot aiz auklinaam savus ieliktenus..visa sistema ir radita saj klikei-skirai un neko mes tur neizdarisim…atliek tikai padziedat dziesmu svetkos un aiziet uz velesanam.un samaksat nodoklus un gulet mierigi.

+23
-3
Atbildēt

0

Māris Bārzdainis 15.07.2012. 10.35

Mums visiem jāizdomā veids, kā no prezidenta Bērziņa tukšās muldēšanas valsts varētu gūt kādu labumu. Ūdens, ko mūsu prezidents jau gadu lej, aiztek pa tukšo.
Bet ja mēs pie Bērziņa mutes piemontētu mazu turbīnu, jeb kā tautā saka DINAMO?
Tukšā ūdens liešana visiem vairs neliktos bezjēdzīga, jo mēs zinātu, ka katrs viņa vārds, krītot uz turbīnas lāpstiņām, pārvēršās elektrības megavatos. Ja mūsu prezidents turpinās tik aktīvi “ūdeni liet” arī nākošos gadus, tad no ekonomiskā viedokļa būtu lietderīgi viņu pārvēlēt uz otro termiņu.
Lai ražo elektrību pats ar savu muldēšanu un nekādi Hesi valstij nebūs vajadzīgi. Redzot, ka Bērziņš “ūdens liešanā” ir varen talantīgs, mēs pat varētu eksportēt enerģiju uz kaimiņvalstīm.
Bet ir viena problēma.
Bērziņa runu laikā es vienmēr turu īkšķi un domāju tik par vienu – lai tik viņš neaizmigtu. Turbīnu apstāšanās būtu nepieļaujama.

+23
-6
Atbildēt

2

    ——–
    Kas tos bērziņus, zatlerus, vvf un rumpīšus par Latvijas prezidentiem ievēlēja? Kad tautai būs tiesības vēlēt, tad varēs prezidentus ar visiem padomdevējiem ar kādu DINAMO, CSK vai kādu tur Avelanche ‘mūri’ nodarbināt.
    Pagaidām – un vēl ilgi varēs fantazēt rakstot komentārus. Baudiet demokrātiju….

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Māris Bārzdainis 16.07.2012. 22.29

    Pilnīgi var pievienoties Tavam viedoklim, taču jāsaka, ka ar iepriekšējiem prezidentiem nebija labāk, vienīgi aizmigšana viņiem tik ļoti nedraudēja, bet jēgas jau tāpat nekādas nebija.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu