“Melnā piektdiena” Krievijas domē – pieņemti divi ierobežojoši likumi • IR.lv

“Melnā piektdiena” Krievijas domē – pieņemti divi ierobežojoši likumi

13
Vladimirs Žirinovskis Krievijas Valsts domes sēdē. Foto: ITAR-TASS/LETA

Krievijas parlaments pieņem “ārvalstu aģenta” statusa noteikšanu NVO, kā arī kriminalizē neslavas celšanu

Krievijas parlamenta apakšpalāta – Valsts dome – piektdien trešajā un galīgajā lasījumā atbalstīja pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kas paredz no ārvalstīm finansētajām nevalstiskajām organizācijām (NVO) piešķirt “ārvalstu aģenta” statusu, ziņo LETA/AFP.

Likumprojekts, kas saņēmis gan Eiropas Savienības (ES), gan Vašingtonas kritiku, tika atbalstīts ar 374 balsīm par, trim pret, bet viens deputāts atturējās. Vien dažas minūtes pirms tam likumprojekts tika atbalstīts arī otrajā lasījumā.

Deputātu atbalstītais likumprojekts paredz, ka ar politiku saistītajām NVO, kas finansējumu iegūst no ārvalstīm, pirms finansējuma saņemšanas būs jāreģistrējas kā organizācijām, kas “pilda ārvalstu aģentu funkcijas”. Pārkāpumu gadījumā draudēs sodanauda līdz miljonam rubļu (17 600 latiem) vai pat cietumsods.

Piektdien Valsts dome arīdzan atbalstīja ierosinājumu kriminalizēt neslavas celšanu, par ko draudēs līdz pat piecu miljonu rubļu (88 000 latu) liels naudassods. Par šo ierosinājumu nobalsoja 238 likumdevēji, bet 91 bija pret.

Tagad abi likumprojekti nodoti apstiprināšanai augšpalātā, bet pēc tam tie tiks iesniegti parakstīšanai prezidentam Vladimiram Putinam.

Daudz kritizētais NVO likumprojekts, neraugoties uz Krievijas un rietumvalstu organizāciju protestiem, tika apstiprināts pēdējās parlamenta pavasara sesijas dienās. Vairākas prokremliskās organizācijas ieceres atbalstam izveidoja tīmekļa petīciju, uzsverot, ka nevienam ārvalstīs nav tiesību lemt Krievijas likteni.

Turpretī opozīcijas likumdevējs Iļja Ponomarjovs pirms balsojuma brīdināja, ka likumprojekts paredz pastāvīgu pārbaužu veikšanu “un noved pie brīvprātīgā darba vērtības samazināšanās”, kā arī diskreditē “pilsoniskās aktivitātes ideju kopumā”. Pēc deputāta teiktā, arī viņš atbilst “ārvalstu aģenta” kritērijiem, jo centies palīdzēt postošo plūdu upuriem, pieņemot ziedojumus no ārvalstīm.

“Esmu nenoliedzami kļuvis par ārvalstu aģentu, jo esmu vācis ziedojumus Krimskai, un 1000 cilvēku man naudu atsūtīja no ārvalstīm,” atzina “Taisnīgās Krievijas” deputāts. “Šis likums ir solis pretim pilsoniskās sabiedrības degradācijai, un tā mērķis ir noskaņot pilsoņus citam pret citu. Nebūtu pareizi pieņemt šo likumu, jo tā mērķis ir radīt šķelšanos sabiedrībā.”

 

Komentāri (13)

Andis 13.07.2012. 14.33

Vēl divas drātis aptina pulvera mucai, cerībā ka tad tā nesprāgs.

+16
-2
Atbildēt

1

    dzintarz > Andis 15.07.2012. 20.57

    Kremļa asiņainā pundurdžudista asimetriskā atbilde “magņitska likumam”:

    Jūsējie neielaidīs mūsējos – mēs neizlaidīsim savējos!
    Jebšu – “bej svojih, čtob čužije bojaļisj”.

    Pagājšnedēļā izlasīju kaut kur normālkrievu “unternetā” – nevis vietējā [email protected] gettomiskastē, bet slinkums meklēt references.

    0
    0
    Atbildēt

    0

aldis73 13.07.2012. 15.42

tad kad likumi vairs nelīdzēs, tad šaus savus iedzīvotājus, ar saukli, ka tie ir valsts ienaidnieki ?
Padomju savienībā arī daudz kas bija aizliegts, sabruka…
Informācijas aprites ātrums šobrīd ir mežonīgs, cenzūra prakstiski nav iespējama…
Kamēr tauta tur ir daudz maz paēdusi, tikmēr Putina režīms kkā izvilks.

+10
-2
Atbildēt

1

    gstrazds > aldis73 13.07.2012. 16.31

    Cenzūra ir ļoti pat iespējama un viegli realizējama. Iestrādes IT monstriem turklāt jomā ir jau labu labās.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

mary75 13.07.2012. 15.38

Vidusmēra krieva uztverē “aģents” nozīmē to pašu, ko “spiegs”, taisni tāpēc jau pieņemts tas likums.
Un, dabiski, grib viesiem aiztaisīt muti.
Vēl jau nesen pieņēma likumu par alkohola un tabakas reklāmas aizliegumu internetā, kas ir spēcīgs trieciens pa daudziem internetresursiem, kam tas bija lielākais ienākuma avots.
Un viss ar nolūku palikt pie varas un turpināt izzagt Krieviju, cik ilgi krievi to vēl cietīs?
Labākie gan iznīcināti vai projām.

+10
-3
Atbildēt

1

    oktaavs > mary75 13.07.2012. 18.50

    Visibriesmīgākais Krievijas ienaidnieks ir pati Krievija. Un pati graujošakā ienaidniece sev ir pati tauta. Ja nav, tad kurš ārējais ienaidnieks ir iznīcinājis šo valsti ne reizi vien līdz pamatiem ?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu