Viļņas tiesa atstāj spēkā lēmumu arestēt bijušo "Snoras" vadītājus • IR.lv

Viļņas tiesa atstāj spēkā lēmumu arestēt bijušo “Snoras” vadītājus

35
Vladimirs Antonovs (no kreisās) un Raimonds Baranausks. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Lietuvas ģenerālprokurors Darjus Valis parakstīja Eiropas aresta orderus

Viļņas apgabaltiesa atzinusi par pamatotu zemākas instances tiesas lēmumu arestēt bijušos bankas “Snoras” vadītājus un īpašniekus Vladimiru Antonovu un Raimondu Baranausku.

Viņi bija pārsūdzējuši Viļņas tiesas 1.jūnija lēmumu viņiem kā drošības līdzekli noteikt arestu, taču viņu sūdzība noraidīta.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra maija beigās Antonovam un Baranauskam izvirzīja jaunas apsūdzības. Veicot pirmstiesas izmeklēšanu, prokurori konstatēja jaunas Antonova un Baranauska noziedzīgās darbības, raksta LETA.

Bijušie bankas īpašnieki apsūdzēti par amata stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un bankas īpašuma piesavināšanos lielos apmēros – aptuveni 1,7 miljardu litu (347 miljonu latu) vērtībā, par darbību organizētā grupā, negodīgu grāmatvedību, apzinātu dokumentu viltošanu un šo dokumentu izmantošanu.

Tiesa 1.jūnijā apmierināja Ģenerālprokuratūras lūgumu Antonovam un Baranauskam noteikt apcietinājumu saskaņā ar jaunajām apsūdzībām, un Lietuvas ģenerālprokurors Darjus Valis parakstīja Eiropas aresta orderus.

Iepriekš Antonovam un Baranauskam bija izvirzītas apsūdzības par īpašuma piesavināšanos lielos apmēros un dokumentu viltošanu, bet Baranauskam – arī par negodīgu grāmatvedību un amata stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Kā ziņots, Lietuvas Bankas valde pagājušā gada 16.novembrī nolēma uz laiku apturēt bankas “Snoras” darbību. 24.novembra vakarā tā paziņoja, ka nolēmusi banku likvidēt, bet 7.decembrī tiesa ierosināja bankas bankrota lietu. Tiesas lēmums par bankrota lietas ierosināšanu stājās spēkā 20.decembrī.

Bijušie “Snoras” vadītāji Antonovs un Baranausks, ko Lietuva vēlas saukt pie atbildības sakarā iespējamām finanšu mahinācijām, kuru dēļ no bankas pazudušas milzīgas naudas summas, 24.novembra vakarā tika aizturēti Lielbritānijā saskaņā ar Lietuvas izdoto Eiropas aresta orderi. Lielbritānijas tiesa nolēma viņus atbrīvot pret drošības naudu, nosakot abiem obligātu reģistrēšanos policijā, bet nesen viņi no šā pienākuma atbrīvoti.

Apsūdzētie baņķieri noraidījuši iespēju brīvprātīgi doties uz Lietuvu un sadarboties ar tiesībsargājošajām iestādēm.

Baranausks vadīja “Snoras” valdi, bet Antonovs – uzraudzības padomi. Viņiem piederēja attiecīgi 25,31% un 68,1% bankas akciju.

Antonovs viņam izvirzītās apsūdzības uzskata par politisku vajāšanu, taču Lielbritānijas prokuratūras pārstāvis nesen solīja, ka prokurori centīsies pierādīt, ka šai lietai nav politisku motīvu.

 

Komentāri (35)

Janis 11.07.2012. 10.59

Kopā ar tiesāšanos Islandē šis ir ļoti labs precedents.
Es ceru, ka tas noskanēs skaļi pāri visai Eiropai un pasaulei, kā jārīkojas ar zagļiem, nevis kā dažs labs ASV tikai “zaudēšot 30 miljonu prēmiju un amatu”.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu