Sprūdžs: Lubānas ezera dambi remontēs par Eiropas naudu • IR.lv

Sprūdžs: Lubānas ezera dambi remontēs par Eiropas naudu

39
Karte ar Lubānas ezera apkārtni. Foto: Edijs Pālens, LETA

Dambis esot bojāts, bet plūdi Latvijai nedraud

Līdzekļi Lubānas ezera dienvidaustrumu dambja remontam tiks rasti no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārziņā esošajiem Eiropas struktūrfondu līdzekļiem. Šim mērķim tiks tērēts aptuveni miljons latu no Eiropas naudas, pirmdien pēc Krīzes vadības padomes (KVP) ārkārtas sēdes sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Pirmdien notikušajā sēdē izskatīti grozījumi attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos, lai varētu īstenot nepieciešamos Eiropas fondu finansētos projektus. Galvenie Lubānas ezera dienvidaustrumu dambja remontdarbi, visticamāk, tiks veikti nākamvasar, sacīja Sprūdžs.

Ministrs uzsvēra, ka “Latvijai tuvākajā laikā nekādi plūdi nedraud”. Lubānas ezera dienvidaustrumu dambis ir bojāts, taču stāvoklis neesot ārkārtējs.

Arī zemkopības ministre Laimdota Straujuma pēc KVP ārkārtas sēdes aicināja žurnālistus nomierināt sabiedrību. Viņa teica, ka līdz pavasarim nekādu plūdu draudu Lubānā nebūs. No Kohēzijas fonda līdzekļiem varot iegūt miljonu latu, lai viena vai pusotra gada laikā sakārtotu Lubāna dienvidaustrumu dambi visā tā garumā.

Papildus tam bojātā dambja remontēšanai jau līdz nākamā gada pavasarim tiks tērēti arī valsts budžeta līdzekļi, taču konkrētu summu Straujuma precizēt nevarēja, skaidrojot, ka kopumā tie būs 570 000 latu, taču nauda paredzēta arī vairākiem citiem projektiem, ne tikai Lubāna dienvidaustrumu dambim.

Kā ziņots, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) bija sasaucis KVP ārkārtas sēdi, lai meklētu risinājumus problēmsituācijai Lubānas ezerā. Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotajā ziņojumā bija teikts, ka Lubānas ezera dienvidaustrumu dambis ir kritiskā stāvoklī, arī citas Lubānas zemienes hidrotehnisko būvju kompleksa būves nav atbilstoši uzturētas līdzekļu trūkuma dēļ.

Ņemot vērā minēto, dienvidaustrumu dambja iespējamās avārijas gadījumā var iestāties ķēdes reakcija un ciest arī citas ar ezeru saistītās būves. Iespējami ne tikai lauksaimniecības zemju applūšanas riski, bet rodas arī papildu draudi zemāk esošajām teritorijām Aiviekstes upes un Daugavas krastos, arī a/s “Latvenergo” piederošajiem Aiviekstes hidroelektrostacijas (HES) un tālāk Daugavas HES kaskādei.

ZM skaidroja, ka ezers ne tikai kalpo kā ūdenskrātuve lauksaimniecības zemju mitruma regulēšanai, bet tam ir arī ietekme uz plūdu riskiem Pļaviņu pilsētā vai ledus sastrēgumiem augšpus Aiviekstes ietekas Daugavā, kuri savukārt ietekmē Jēkabpils pilsētu un Salas novadu.

Dambja pārrāvuma gadījumā varot applūst līdz 60 000 hektāru zemes, tai skaitā piecas apdzīvotas vietas. Neatgriezeniski bojājumi plūdu gadījumā var tikt nodarīti ceļiem, elektrolīnijām, sakaru kabeļiem, lauksaimniecībā izmantojamām zemēm un mežiem.

ZM norādīja, ka ar tās rīcībā esošajiem līdzekļiem problēmu varētu risināt ne ātrāk kā 2014.gadā, tomēr problēma esot pārāk akūta un tai nepieciešams tūlītējs risinājums.

 

Komentāri (39)

Andris 09.07.2012. 16.27

Vai tiešām ir tāds “Lubānas ēzers”, nevis Lubāns?

+2
0
Atbildēt

0

matissk 09.07.2012. 23.10

a kam tie dambji pieder?

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 09.07.2012. 21.09

zzs ieredni un pietuvinatie ministrijas darboni veikli izmantojot bailu dinamiku kas radaas krasnodaras pludu kontekstaa..un sabiedriskas domas pret efekta mirkla neesamibu kas radaas saj sakaraa.atri veikli izmantoja so situaciju lai raditu maksligu problemu un izsitu miljonu ls.ministrijas ricibaa un atri uzrikotu kadu konkursinu savejiem..viltnieki..darboni negul.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu