Pētījums: Jūnijā augusi "Vienotības" popularitāte • IR.lv

Pētījums: Jūnijā augusi “Vienotības” popularitāte

121
Foto: Gatis Gierts, F64

Ja šodien notiktu vēlēšanas, Saeimā iekļūtu tikai četras partijas

Latvijas iedzīvotāju vidū jūnijā vispopulārākā partija bija “Vienotība”- ja rīt notiktu vēlēšanas, par šo partiju balsotu 18,5% pilsoņu, liecina “Latvijas faktu” jaunākā aptauja.

Jūnijā salīdzinājumā ar maiju “Vienotības” reitingi ir pieauguši – maijā šo partiju Saeimā vēlējās redzēt 15,5% pilsoņu.

Kopumā Saeimā pašreiz 5% barjeru bez “Vienotības” pārvarētu vēl trīs politiskie spēki – par partiju “Saskaņas centrs” balsotu 14,7%, par Zaļo un zemnieku savienību – 8%, bet Nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK Saeimā vēlas redzēt 6,8% pilsoņu.

Partijas “Saskaņas centrs” popularitāte ir nedaudz kritusies – maijā par šo partiju vēlēšanās balsotu 17,5% vēlētāju, bet Zaļo un zemnieku savienības reitingi ir nedaudz pieauguši – ja maijā notiktu vēlēšanas, par šo politisko spēku balsotu 7,9% respondentu, ziņo LETA.

Par Reformu partiju gatavi balsot 2,6%, par partiju “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” balsotu 2,3% iedzīvotāju, bet par Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju gatavi balsot būtu 0,8%, savukārt 0,4% Saeimā vēlētos redzēt Kristīgi demokrātisko partiju.

Mazāk nekā 1% atbalstu saņēmusi arī Pēdējā partija, “Par prezidentālu republiku”, “Tautas kontrole” un partija “Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām”.

Gandrīz trešdaļa aptaujāto jeb 29,8% atzinuši, ka nav izlēmuši, par ko balsotu. Salīdzinot ar maiju, neizlēmušo skaits ir nedaudz samazinājies – maijā tādu bija 32,2%. Bet 15,1% vēlēšanās vispār nepiedalītos.

 

Komentāri (121)

Una Grinberga 02.07.2012. 12.49

Domāju, ka tas ir uz Latgales programmas pamata – latgalieši novērtē partijas darbus. Ja SC iepriekš tikai runāja par atbalstu Latgalei utt., tad V piešķira naudu un koordinēja šī procesa virzību. Kas attiecas uz RP, tad tai būs zem 5% līdz brīdim, kad parādīsies pirmie ministru rezultāti. Visticamāk septembrī, kad tika paaugstinātas skolotāju algas un nākamā gada sākumā, kad tiek plānota IIN samazināšana, kas bija RP “jājamzirdziņš”. NA un ZZS atbalsts ir bijis stabils laiku laikos un tāds tas arī paliks. Ja SC nesāks ar steigu veikt RD PR kampaņas, tad vienā brīdī var sākt zust arī krievu atbalsts, jo visam, kam SC pieķerās, ir lemts izgāzties.

+17
-6
Atbildēt

1

    andris902 > Una Grinberga 02.07.2012. 12.58

    …pašvaldību vēlēšanu sakarā ir iespējamas dažādas pārbīdes, ja ZRP mēģinās stumt uz RD mēra posteni Zatlera mīluli Sprūdžu, tad zatleriešiem piecelties būs pagalam grūti, bet virzot Pavļutu – zaudēs EM, kuru iekārojuši vislatvieši….ZRP būs ko galvu palauzīt….

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

garausiitis 02.07.2012. 12.06

Un zaļie apsteidz NA …. Vai tomēr nav nedaudz komiski ?

+13
-5
Atbildēt

8

    3r0s_ramazotti > garausiitis 02.07.2012. 12.11

    Vai tiešām http://atrais.lv/ ir izdevīgākais ātrais kredīts? Pagaidām labāku neesmu redzējis nevienu.

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Laimīgā :) > garausiitis 02.07.2012. 23.53

    @zirnekliene Šeloba

    Zini, Vienotību tādi sīkumi neietekmē. 1) Apvainot Dombrovski par zagli vienkārši neiet cauri – viņa reputācija ir pārāk liela, sīkumus mūsu tauta nekad nav ņēmusi vērā. Tas būtu tāpat, kā apvainot Šleseru par gliemezi.
    2) Restitūciju daudzi uztver kā liberālisma uzvaru, tā sacīt, vispirms atdosim ebrejiem, tad tiem, vēl tiem un tiem, un pašās beigās būsim taisnīguma citadele, lai ko tas arī nozīmētu…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 02.07.2012. 16.22

    zirnekliene nomaldījusies trijās priedēs :)

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    gliters > garausiitis 02.07.2012. 13.34

    Un šis story arī nav atstājis sekas uz reitingiem.
    http://www.pietiek.com/raksti/pec_14_menesus_ilgas_parbaudes_knab_neatrod_nekadus_parkapumus_dombrovska_gimenes_biznesa
    Un restitūcijas iecere arī nē…
    Vai nu tas pētījums ir tikpat ticams, kā “Bērziņa šova” saistība ar PV iepirkuma līgumu, vai nu tauta mums ir sazombēti mazohisti.
    Kas attiecas uz SC popularitātes kritumu, tad to varētu loģiski sasaistīt ar SC neiekļūšanu valdībā un iekļūšanas varbūtības samazināšanos saistībā ar atklātu valodas referenduma atbalstu. Krievvalodīgie, iespējams, sāk apcerēt, vai vispār vērts piedalīties vēlēšanās, nevis kā te daži labi sacerējušies, skries balsot par V, ar to izbeidzot “etniskā balsojuma” tradīciju.

    +14
    -11
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 02.07.2012. 12.26

    zane – es jau par tendencēm … :) Un taisnības labad ir jau arī kļūdas koridors :)
    Un vēl – izskatās , ka Bērziņa šovs nav ticis novērtēts :)

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > garausiitis 02.07.2012. 12.24

    …Klusais…ZZS tas pieaugums nemaz nav tik iespaidīgs – maijā ZZS un NA bija vienāds reitings – 7,9%….ZZS pieaudzis par 0,1%, bet NA tas kritiens ir iespaidīgāks 1,1%…..taču SC gan turpina strauju nobraucienu…:)

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > garausiitis 02.07.2012. 13.49

    Man gan izskatās, ka Latvijā ir daudz cilvēki, kas ir gudrāki nekā daži polittehnologi domā.

    +12
    -5
    Atbildēt

    0

    austrisv > garausiitis 02.07.2012. 13.15

    Toties šovs ar Zaķa pirkto mašinu izskatās ir cēlis Vienotības reitingu!
    Uh, ko nu lai polittehnologi un it seviški Lapsa par to visu lai saka, ja pat melnais piārs neko izdarīt nespēj!

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

Andis 02.07.2012. 17.37

SC panīkums ir loģisks (kaut gan loģikai jau daudz senāk vajadzēja iestāties) – krievu frontē ir sava ecēšanās par dažādām būšanām un nebūšanām. Nekas, noasfaltēs Rīgā iekšpagalmus, būs SC atkal plusos.
Domāju, ka Vienotība ir ieguvusi divu iemeslu dēļ – a) citi šai laikā taisījuši vēl lielākas “ziepes” kā Vienotība; b) ārvalstīs Latvija ir tā saslavēta, kā nekad līdz šim. Pelnīti.
Žēl, ka Reformu partija nekļuva par normālu alternatīvu Vienotībai. Ai, cik žēl. Tagad varēsim vērot, kā Vienotība slavas lauros izlaižas, jo nevienas kaut cik jēdzīgas alternatīvas, manuprāt, nav…
(varbūt šoreiz beidzot savākšu rekordlielu skaitu mīnusiņu :) )

+8
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu