Kā pielāgot kapitālismu • IR.lv

Kā pielāgot kapitālismu

6
Foto — Nora Krevneva, F64
Pauls Raudseps

Hārvarda Universitātes profesors Danijs Rodriks kļuvis populārs, ar pragmatiski skeptisku aci vērtējot globalizāciju un populārās izaugsmes receptes 

Ekonomists Danijs Rodriks zinamā Latvijas sabiedrības daļā, kas interesējas par ekonomiku un attīstību, ir gandrīz vai kulta figūra. Jau labu laiku pirms viņa ierašanās Latvijā pēc ekonomikas ministra Daniela Pavļuta uzaicinājuma uzrunāt Ārvalstu investoru padomes gada sapulci ik pa brīdim nācās satikt kādu, kas aizrautīgi prasīja: vai tu zini, ka Rodriks būs Rīgā? 

Kas izsauc šo spīdumu acīs cilvēkiem, kuru pieeja ekonomiskajai politikai virspusēji varētu šķist visai atšķirīga, būtu temats citam rakstam. Taču Rodrika akadēmisko pētījumu tēma – kā veicināt valstu izaugsmi globalizācijas apstākļos – Latvijai ir allaž svarīga, un ir gan interesanti, gan svarīgi plašāk iepazīties ar domām, kuras acīmredzot ietekmē daudzus cilvēkus, kuri lems par Latvijas tālāko attīstības stratēģiju. 

Savos rakstos jūs aplūkojat ekonomiku no ētikas perspektīvas, sevišķi spriežot par globalizāciju un brīvo tirdzniecību. Bet – vai tad ekonomika nav tikai un vienīgi stāsts par naudu?
Ekonomikā ir runa par naudu, tomēr, ja tautsaimniecība nav balstīta plašākā sistēmā, kura tiek uztverta kā ētiska un taisnīga, tā nav ilgtspējīga. Tātad – pat ja tu esi viens no nelokāmajiem kapitālistiskajiem fundamentālistiem, tev tik un tā ir jādomā, vai tas atbilst cilvēku vairākuma morālei un vērtībām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu