Par valsts pašcieņu • IR.lv

Par valsts pašcieņu

1
Aivars Ozoliņš

ASV prezidenti ir labi nodrošināti, kopš Trumens atstāja amatu ar 112 USD pensiju

Prezidentu nodrošinājums pēc pilnvaru termiņa beigām ir parasts diskusiju temats demokrātiskās valstīs. Arī Latvijā nupat Vairas Vīķes-Freibergas salūzušais mersedess un Valda Zatlera dzīvokļa meklējumi likuši uzbangot diskusijām, kādas «privilēģijas» un vai vispār vajadzīgas bijušajiem prezidentiem. Bet Valsts prezidents Andris Bērziņš apņēmies rosināt likumu izmaiņas, lai šādas «privilēģijas» mazinātu.

Diemžēl Bērziņš izvēlējies vissliktāko pamatojumu likumdošanas iniciatīvai – savu personisko ieinteresētību, kas šajā gadījumā ir viņa neieinteresētība. «Es neredzu sev vajadzību, ka mani pēc tam būtu jānodrošina,» teic Latvijas lielākās pensijas saņēmējs, kas deklarējis 1,76 miljonu latu uzkrājumus.

Kā ikviens populistisks žests, arī šis izskatās labi tikai pašā pirmajā acu uzmetienā. Jau otrajā kļūst redzams, ka tas vai nu sašaurinātu valsts augstākā amata iespējamo kandidātu loku līdz ļoti turīgu cilvēku pulciņam, vai nu paplašinātu valsts pirmās amatpersonas korumpēšanas iespējas. Turklāt pamatot ar savām privātajām vajadzībām jebkādu likumdošanas iniciatīvu vispār nav pareizi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu