Klikš... un parlaments • IR.lv

Klikš… un parlaments

2

Vai Latvijai jākļūst par otro valsti pasaulē, kas parlamenta vēlēšanās izmanto arī interneta balsojumu? Jā, – ir pārliecināti valdošie politiķi. Vairākums vēlētāju gan ir krietni skeptiskāki – gan izmaksu, gan drošības apsvērumu dēļ

Miljons latu – tā ir aptuvenā summa, kas būs nepieciešama interneta balsošanas ieviešanai Latvijā, ko politiķi cer pagūt jau uz pašvaldību vēlēšanām nākamā gada 1.jūnijā. Runas par elektronisko balsošanu ir parādījušās un pēcāk noklusušas jau gadiem, taču nu esam tikuši e-vēlēšanām tuvāk nekā līdz šim. Satiksmes ministrija jau izstrādājusi interneta vēlēšanu koncepciju, kaut arī valdības veidošanas laikā šis darbs netika iekļauts valdības deklarācijā un atzīts par prioritāru. 

Politikas kuluāros runā, ka savu roku vezuma izkustināšanai no vietas pielicis tā sauktais Olšteina sešinieks jeb Zatlera Reformu partiju pametušie deputāti, kuru līderis Klāvs Olšteins pēc vairāku mēnešu snaikstīšanās ir ticis pie parlamentārā sekretāra amata Satiksmes ministrijā (SM). Paši olšteinieši šo versiju labprāt uztur – deputāts Jānis Upenieks gatavs pieņemt laurus un teic, ka iniciējis šo jautājumu koalīcijas padomē. Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis gan atvēsina: «Nu, kāds viņš iniciators?!» – koalīcijai vienkārši esot politiskā griba risināt interneta vēlēšanu jautājumu. «Ir pilnīgi loģiski – ja tu vari darīt lietas elektroniski, ir muļķīgi, ka tev jāstaipa papīra čupas apkārt,» Zaķis pamato atbalstu projektam. Tomēr būtiski jautājumi par izmaksu lietderību un sistēmas drošību joprojām ir bez atbildes. 

Rēķins bez noilguma
Summas, kas jātērē interneta vēlēšanu ieviešanai, nav mazas. Koncepcija paredz, ka par 500-700 tūkstošiem latu tiks veidots īpašs interneta vēlēšanu portāls, kuru uzturēs Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC). Lielākā daļa šīs naudas domāta programmatūras izstrādei, bet 100 tūkstoši – portāla tehniskā aprīkojuma iegādei. Vēl aptuveni 300 tūkstoši latu būs vajadzīgi vēlētāju reģistra uzlabojumiem, taču šī summa būtu nepieciešama arī tad, ja interneta vēlēšanas neieviestu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu