Kā Latvijai nepazaudēt Austrīti • IR.lv

Kā Latvijai nepazaudēt Austrīti

2
Foto — Jānis Saliņš, F64
Ieva Puķe

Personas koda nav, vecāku tautība nezināma – pagaidām vēsta Austra Jāņa Brieža dzimšanas apliecība. Puika ir dzimis Rīgā, un vecāki – ārzemju latvieši Diāna un Kārlis – Latvijā dzīvo jau sešus gadus, taču Latvijas pilsonība Austrim nepienākas 

Austris Jānis Briedis, sīks rūķītis pelēkzilām ačtelēm, piedzima aukstā ziemas dienā, 2.februārī. «Latvijas ģimenes centrā,» precizē viņa mamma Diāna Laima. «Pie Daugavas,» piebilst tētis Kārlis Atis. Mazās norādes varbūt kādam citam nebūtu svarīgas, bet Brieži tās izspēlē ar īpašu saviļņojumu. Diāna ir nākusi pasaulē Viskonsinā, ASV, Kārlis – Toronto, Kanādā. Viņu vecākiem un vecvecākiem Latvijas atstāšana nebija brīva izvēle. 

Trīs mēnešus vecais Austris no mammas puses ir ceturtā, bet no tēta – trešā paaudze, kas pēc ilga pārrāvuma saulīti pirmoreiz ieraudzīja zemē, kur gadsimtiem dzīvojuši viņa senči. Jauko notikumu aizēnoja tikai viena nepatīkama ziņa – Diānas un Kārļa mazulim nepienākas Latvijas pase. Pat nepilsoņu bērni, kas dzimuši Latvijā, pēc vecāku pieteikuma saņem Latvijas pilsonību, bet Austrim šādas iespējas nav. 

Kāzas pie izpostītām mājām
Briežus apciemoju simtgadīgā villā Mežaparkā, Kokneses prospektā, kur pirms kara dzīvojis Saeimas deputāts, sociāldemokrāts Kārlis Būmeisters un vācu avīzes Riga am Sonntag šefredaktors Roberts Rīdels. Šerloha Holmsa māja, kā romantisko ēku ar kolonnām un dekoratīviem ciļņiem nosaukuši Brieži, labi piestāv mūziķa Kārļa un skolotājas Diānas artistiskajai un arī tik latviskajai dabai. Viņu mazais puika tikko modies no pusdienlaika, Diāna Austrīti uzliek uz zaļas flīsa sedziņas, kurai pati izšuvusi saulītes ornamentu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu