Digitālā veselība • IR.lv

Digitālā veselība

5
Inta Lase

Dienvidkorejā ar valdības atbalstu izveidota elektroniska veselības aprūpes programmatūra, kas nodrošina pieejamu un ērtu veselības aprūpi, kā arī slimību diagnosticēšanu ar interneta starpniecību

Sistēmas pamatā ir vienota datu bāze, kas pieejama pacientam, ārstam, aptiekai un slimnīcai. Tā primāri orientēta uz hroniskajiem pacientiem, kuru slimības vēsture ārstam ir labi zināma un kuriem nepieciešama regulāra veselības kontrole. Piemēram, cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimībām nepieciešams regulāri pārbaudīt asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs. Šī sistēma ļauj pacientam to izdarīt mājās ar speciālu aparatūru, kuras rezultātus atpazīst planšetdators. 

Ar šo sistēmu speciālā sarakstā var atzīmēt citas pacienta veselības pazīmes, piemēram, galvassāpes, sliktu dūšu un tamlīdzīgi. Kad visi mērījumi izdarīti, dators tos fiksē un noglabā slimības vēsturē, bet ārstam elektroniski nosūta ziņu par pacienta veselības stāvokli. Tālāk ārsts, balstoties uz saņemto informāciju, izlemj – izrakstīt recepti vai sūtīt pacientu uz slimnīcu. 

Arī aptiekas darbojas vienotā sistēmā, tāpēc receptes izrakstīšanas gadījumā pacientam nav jādodas nedz pie ārsta, nedz uz aptieku – sistēma datus apstrādā, un medikamenti pacientam tiek piegādāti mājās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu