Mīkstais vidus • IR.lv

Mīkstais vidus

5
Prognozes liecina, ka otrajā un izšķirošajā vēlēšanu kārtā divas trešdaļas vēlētāju balsos par Fransuā Olandu (57). Jā, viņš nav diez cik iedvesmojošs. Un tas nekas, ka daudzi šaubās, vai viņam ir stingrs mugurkauls un piemīt prezidenta amatam nepieciešamās īpašības.

Svētdien Francijā notiks prezidenta vēlēšanu pirmā kārta. Vislabākās izredzes uzvarēt ir sociālistam Fransuā Olandam, lai gan tas drīzāk būs protesta balsojums pret pašreizējo prezidentu Nikolā Sarkozī

Pat pēc visas priekšvēlēšanu diētas, ko viņš sāka jau pagājušajā gadā – mazāk vīna, mazāk siera un pavisam noteikti mazāk šokolādes, sociālistu kandidātam Fransuā Olandam joprojām ir mīksti vaigi, un viņš vienmēr izskatās nedaudz nevīžīgs savos pelēkajos uzvalkos. Viņu mēdza dēvēt par Flanu – tricelīgu karameļu pudiņu. Tā ir viena no diezgan aizvainojošajām šā omulīgā vīra palamām, kurš līdz šim vienmēr dzīvojies pa Francijas politiskās elites otro rangu. Vēl viņš ticis saukts par Zefīru. Bet paša sociālistu partijas pirmā sekretāre Martina Obrī vēl pērn viņu nosauca par couille molle, kas ir diezgan nejauks apzīmējums personai, kam trūkst vīrišķības un gribasspēka. Savs vērtējums ir arī Francijas prezidentam Nikolā Sarkozī, kas izmisīgi cīnās par pārvēlēšanu uz otro termiņu un nesen saērcināti izteicās: «Olands nekam neder! Viņš nekam neder, vai jūs to saprotat?» 

Ilgu laiku 57 gadus veco Olandu dēvēja par Rojālas kungu – tā bija norāde, ka viņš nav nekas vairāk kā savas bijušās sievas un četru bērnu mātes Segolēnas Rojālas dzīvesbiedrs. Abi sacentās par partijas nomināciju cīņā uz Valsts prezidenta krēslu jau 2007.gada vēlēšanās. Sociālisti izvirzīja Rojālu, kura gan galu galā zaudēja Sarkozī. 

Pelēkā pagātne
Šoreiz par labāko partijas kandidātu tika uzskatīts bijušais Starptautiskā Valūtas fonda prezidents Dominiks Stross-Kāns, bet viņu pazudināja apsūdzības par mēģinājumu izvarot viesnīcas istabeni Ņujorkā. Tikai pēc Strosa-Kāna kritiena par kandidātu ar labākajām izredzēm kļuva Olands, kas nekad nav strādājis valdībā. Viņa cienījamākais amats līdz šim bijis sociālistu partijas vadīšana no 1997. līdz 2008.gadam, kad šis politiskais spēks pārdzīvoja diezgan smagus laikus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu