Noslēpumainais pīlēns Donalds • IR.lv

Noslēpumainais pīlēns Donalds

7

Žurnāla un portāla Ir politiskais zīmētājs Ernests Kļaviņš ir viens no deviņiem māksliniekiem, kura darbi ir izvēlēti prestižai mākslas tūrei ASV 

Redzot Ernesta Kļaviņa vārdu kā vienu no deviņiem «important Latvian artists» jeb «svarīgiem latviešu māksliniekiem», kuru darbi tiks izrādīti trīs ASV pilsētās, nedaudz mulsina vārds «important». Tie, kuri pazīst mākslinieku, zina, ka viņš ir teju alerģisks pret pompozitāti – nav grūti iedomāties viņu smaidām, redzot savu vārdu kā «svarīgu». Galu galā, ar to viņš ikdienā nodarbojas – velk uz zoba svarīgumu un varu, būdams žurnāla Ir (agrāk Dienas) politiskais karikatūrists. Atvainojiet, zīmētājs – tas ir apzīmējums, kam Ernests Kļaviņš dod priekšroku. Kā viņš norāda: «Mēs kādreiz apspriedām ar [otru Ir karikatūristu Māri] Bišofu, ka mums abiem nepatīk vārds «karikatūra». Gribētos to vienkārši saukt par zīmējumu, nevis karikatūru. Zīmējums kā politiskais komentārs.» 

Postmodernas asociācijas
Jautāts par izstādi ASV projektā (Importantlatvianartists.lv), Ernests Kļaviņš neizrāda tikpat kā nekādu reakciju, lai arī, jācer, ir apmierināts. «Man atsūtīja e-pastu un piedāvāja aizsūtīt kādu darbu. Es atbildēju: «Jā, kāpēc gan ne»,» viņš bezkaislīgi stāsta, kā notika viņa darba izvēle prestižajai mākslas tūrei. Jautāts, vai arī mākslinieki pavadīs savas gleznas uz Ņujorku, Čikāgu un Vašingtonu, Kļaviņš atbild, ka nezina un arī nemaz nevarētu braukt līdzi, jo neesot laika – jāgatavojas izstādei klubā Nabaklab. «Priekš kam braukt?» viņš parausta plecus. Šajā brīdī varbūt nedaudz pārsteidzīgi izsperu, ka viņš taču taisa darbus par Ameriku, ar to domājot mikipeles un donaldus dakus, kas parādās viņa gleznās un zīmējumos. «Tā nav Amerikas kultūra, tā vienkārši ir globālā kultūra,» mākslinieks atbild. «Popārts man bija svarīgāks 16 gadu vecumā – aptuveni tajā pašā līmenī kā Monty Python filmas. Atslēgas vārds bija «absurds». Tagad tie [tēli] ir apziņas plūsma, nejaušība, kas izlien no prāta. Tas nav tīši.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu