Neceļi nokaitina arī ES • IR.lv

Neceļi nokaitina arī ES

4
Inta Lase

Bojāti. Tā Eiropas Savienības eksperti raksturo daudzus pirms pāris gadiem rekonstruētos un remontētos Latvijas ceļus. Tagad mums steidzami jāiesniedz plāns, kā ceļus savest kārtībā un uzturēt, pretējā gadījumā varam nesaņemt iepriekš plānoto vairāk nekā 20 miljonu eiro līdzfinansējumu

Pērnruden Eiropas Komisijas eksperti inspicējuši 10 ceļu posmus, kuros remonta un rekonstrukcijas darbi pabeigti laikā no 2006. līdz 2010.gadam, piesaistot arī ES Kohēzijas fonda un ERAF līdzekļus. Viens no iemesliem ES pastiprinātai interesei par ceļu kvalitāti Latvijā bija mediju, arī žurnāla Ir publikācijas, kurās aizvadītajos divos gados stāstījām par ceļu seguma zemo kvalitāti un iespējamiem pārkāpumiem konkursos. 

Tagad žurnāla Ir rīcībā nonākuši divi neatkarīgi pētījumi, kuru mērķis – pārbaudīt, cik efektīvi Eiropas Savienības nodokļu maksātāju nauda tiek tērēta Latvijas ceļos, un sniegt rekomendācijas. 

Eiropas eksperti konstatējuši gan sistemātiskas būvniecības problēmas, kuras atkārtojas teju katrā ceļa posmā, gan arī brīžam neslēpj pārsteigumu par nolaidību ceļu apkopē un nemākulību, ar kādu tiek pielāpīti ceļu bojājumi. Kopumā pārbaudīti vairāki simti kilometru ceļu, kuru remontdarbi izmaksājuši 298,7 miljonus latu, no kuriem 42% ir ES fondu līdzfinansējums. Būvdarbus un remontdarbus šajos posmos veikuši septiņpadsmit ceļu un tiltu būves uzņēmumi, gan strādājot individuāli, gan veidojot apvienības. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu