Roka debitanti • IR.lv

Roka debitanti

2
Sia Radikal: Dainis Rijkuris, Artūrs Mucenieks, Gustavs Terzens, Matīss Elsbergs.

Otrdien, 28.februārī, 16.reizi tiks piešķirtas Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas. Divas grupas – Laime pilnīga un Sia Radikal  – pretendē gan uz labākā roka albuma nosaukumu, gan veiksmīgāko debitantu titulu 

«Ja esi novilcis trekno svītru un izdevis albumu, ar to jau vien esi pelnījis atzinību,» saka Laime pilnīga. Grupa spēlē kopš 2006.gada, taču ierakstu nolēmuši izdot tikai pērn, jo pirmie bijuši treniņu gadi. Tagad trīs ceturtdaļas dalībnieku «nodarbojas ar mākslu» basģitārista Jāņa vecāku privātmājas pagrabā. Ģitārists Mārcis dzīvo Anglijā, tādēļ jaunās idejas viņam tiek nogādātas tīmeklī. Laime pilnīga spēlē brīvu klasiskās rokmūzikas improvizāciju. Dziesmas ir garas, angļu valodā un nepretendē uz vietu radiostaciju apritē. Muzicēšana ir kvalitatīvi pavadīts laiks, darot to, kas pašiem patīk. Radīšanas procesā vieglāk «atnāk» melodija – Ervīns to atnes un pārējie sāk pārveidot. Teksti rakstās grūtāk. «Reizēm koncertos esam kādu gabalu apmuļļājuši, vārdu vēl nav, bet visi jau dzied līdzi,» saka Elvijs. Pie grupas labākajām uzstāšanās reizēm viņš piemin Fonofestu, kad gaidot lielās zvaigznes, mazo skatuvi aplencis daudz ļaužu un pirmo reizi ar klausītājiem izdevies «noķert vienotu stīgu». Arēnā Rīga grupa iesildījusi Mumiy Troll. «Toreiz bijām zaļi, taču koncerts nebija slikts. Tagad zinām, kas jādara uz tik lielas skatuves,» viens otru papildina Ervīns un Jānis. Pērn izdoto debijas albumu Dual cilvēki visvairāk pērk koncertos, bet mūzikas veikalos to izķer ārzemnieki, kuri prasa labu latviešu rokmūziku. «Tad viss ir atkarīgs no pārdevēja, vai viņš iedos Laime pilnīga, vai Līvus», smejas Jānis. Grupa ienākumus nedod, jo viss nopelnītais tiek ieguldīts tālāk. Maizīti viņi pelna citur. Jānis spēlē vēl divās grupās un vienlaikus palīdz ģimenes ēdināšanas uzņēmumā. Viņš ir tas, kurš uzņemas pavāra pienākumus reizēs, kad dalībnieki bez otrajām pusēm aizbrauc uz Latgali atpūsties. Bundzinieks Elvijs strādā apdrošināšanā un pasniedz nodarbības Jelgavā privātajā Baltijas jauno mūziķu skolas rokmūzikas nodaļā, kuru vada Ervīns. Ervīns Leļļu teātrī arī rūpējas par aktieru vokālajām spējām. Pieteikšanos un nominācijas mūzikas ierakstu balvā viņi uztver kā iespēju labāk sevi pieteikt ārzemju festivāliem. Klubos Laime pilnīga pašlaik neuzstājas un gatavojas vasaras festivāliem.  

Lepnums par albumu Monokarš ir iemesls, kāpēc mūzikas ierakstu balvas nominācijām pieteikušies Sia Radikal. Grupa sevi pozicionē kā sociālā metāla apvienība. «Mani, tāpat kā daudzus šajā valstī, neapmierina augstās benzīna cenas un stulbi likumi, bet man neliekas interesanti aiziet iemest ar akmeni pa Saeimas logu,» stāsta solists un tekstu autors Dainis, kurš darbošanos mūzikā uztver kā terapiju, jo «koncertā izrādās, ka neesmu vienīgais, kas tā domā». Sia Radikal koncertē daudz un par nozīmīgāko sauc uzstāšanos Lāčplēša dienā krastmalā kopā ar Skyforger. «Tas bija robežas nojaucošs pasākums. Es tur redzēju gan pārsteigumu, gan šoku. Promejošos neredzēju,» atceras Gustavs. Pārdomas par latviešu gaitām 21.gadsimtā ir ne tikai viņu radītajās dziesmās, bet arī intervijas dienā pēc valodas referenduma. «Latvieši ir viensētnieku tauta. Sanāk kopā tikai tad, kad ir mēsli. Varbūt visas problēmas ir no tā, ka mēģinām ielīst Eiropas modelī, kas mums pēc būtības nav piemērots,» spriež Dainis. Grupa izveidojās kā vienreizējs projekts pirms Metallica uzstāšanās Rīgā. «Visiem sākumā gribas izskatīties pēc tā čaļa plakātā ar ģitāru. Bet, kad pats sāc radīt, nemani, kā ieaudz bārdā un netīrās drēbēs. Tad saproti, ka «muzons» ir svarīgākais,» atceras Gustavs. Četru gadu laikā projekts pārtapa grupā, tika ierakstīts albums Monokarš, daļa dalībnieku pēc tam aizgāja, bet vietā atnāca Matīss un Artūrs. Tagad tiek meklēts bundzinieks. Profesijas visiem ir visdažādākās – menedžeris, zobu tehniķis, IT speciālists un radio ētera balss. Gandrīz visiem ir augstākā izglītība. Pārdotos ierakstus viņi neskaita. «Ja sāksi, tad pārvērtīsies par Dzelzs vilku, kas no tā dzīvo,» ar konkurentiem uz labākā roka albuma balvu sevi salīdzina Sia Radikal. Uzvaru viņi negaida, taču par iepriekšējo gadu nominācijām pasmaida. «Piedod, Renār un Jubi. Ļubļu, ņebrošu*, bet jūs spēlējat popsi, nevis roku.» Grupa pašlaik raksta otro albumu un marta sākumā uzstāsies Cēsīs, Liepājā, Valmierā, Rīgā un Preiļos.

* Mīlu un nepametīšu – krievu val.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu