Bizantiskā aritmētika • IR.lv

Bizantiskā aritmētika

4
Aivars Ozoliņš

Kremlis un Ušakovs mēģina aizstāt referenduma rezultātus ar sev vēlamajiem

Tautas nobalsošanā neesot uzvarētāju. Toties zaudētāji gan naski piesakās paši. Krievijas Ārlietu ministrija nākamajā dienā pēc referenduma paziņoja, ka tas neatspoguļojot Latvijas iedzīvotāju patieso noskaņojumu. Saskaņas centra līderis Nils Ušakovs piebalsoja, ka neesot svarīgi, cik cilvēku balsoja «pret», svarīgākais esot, ka «tik daudzi» balsojuši «par». 

Gan Krievijas ārlietu resors, gan Ušakovs un citi Maskavas interešu pārstāvji savu grūti noslēpjamo vilšanos mēģina piesegt ar rupju referenduma statistikas sagrozīšanu, pēc vajadzības jaucot un mainot vietām jēdzienus «iedzīvotāji», «pilsoņi», «balsstiesīgie», «balsojušie» un pieraujot klāt arī «nepilsoņus».

Cik tad, pēc Kremļa aprēķiniem, sanāk ar «patieso noskaņojumu» jeb, kā teic Ušakovs, «tik daudzi»? Krievijas ārlietu resora pārstāvis svētdien paziņoja, ka referenduma rezultāti neatbilstot patiesībai, jo «tiesības paust viedokli bija liegtas 319 tūkstošiem cilvēku, tā sauktajiem nepilsoņiem». No tā laikam jāsecina, ka Latvijā par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai ir 273 plus 319, tātad 592 tūkstoši cilvēku, zīdaiņus ieskaitot. (Tiesa, nepilsoņu patieso skaitu Krievijas ĀM vai nu nezina, vai negrib zināt – pēc 2011.gada tautas skaitīšanas datiem, Latvijā ir 290 660 nepilsoņu jeb 14,1% no visiem iedzīvotājiem, vēl 44 347 jeb 2,1% ir ārvalstnieki.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu