15 gadi ar Krēmeru • IR.lv

15 gadi ar Krēmeru

4
25 mūziķu vidū visus šos gadus aptuveni vienādā skaitā bijuši latvieši un lietuvieši, trīs, četri igauņi, arī pa kādam krievam un ukrainim.
Ieva Puķe

Kremerata Baltica koncerts būs veltīts ne tikai orķestra jubilejai, bet arī pasaulslavenā vijolnieka 65.dzimšanas dienai 

Ģeniālais Gidons Krēmers uz savu piecdesmitgadi grib salasīt orķestri Baltijā! 1996.gada oktobrī šī ziņa pa «bezvadu telefonu» apskrēja mūzikas studentus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Ēriks Kiršfelds bija viens no tiem, kas ar vilcienu no Rīgas noteiktā datumā devās uz noklausīšanos Viļņas Mūzikas akadēmijā. Vairākumam censoņu kabatā svilpoja vējš, viņi biļešu iegādei lūdza palīdzību Sorosa fondā. «Zaļi studentiņi. No Lietuvas daži bija pat tādi, kas vēl gāja vidusskolā,» atceras Ēriks. Viļņā viņus gaidīja ātra, stingra atlase. Zālē sēdēja vijolnieks Krēmers un lietuviešu diriģentu patriarhs Sauļus Sondeckis. 

«Tu, tu, tu, bet tu varbūt ne…» Starp izraudzītajiem mūziķiem čellists Kiršfelds bija viens no pieredzējušākajiem: Latvijas filharmonijas kamerorķestra koncermeistars nesen parakstījis daudzu kāroto darba līgumu ārzemēs – Lapēnrantas orķestrī Somijā. Taču Kiršfelds nevis komfortabli iestrēga miegainajā ziemeļu pilsētiņā, bet gan atdeva 15 labākos savas dzīves gadus mūžīgā kustībā esošajam Kremerata Baltica. Tā, pēc analoģijas ar Gidona Krēmera jau 80.gadu sākumā izveidoto kamermūzikas festivālu Kremerata Musica Lokenhauzā Vācijā, tika nosaukts jaunais Baltijas mūziķu orķestris. 

«Tur jau tas joks, ka mēs nemaz nezinājām, uz ko esam aizskrējuši,» Kiršfelds pārtin senos notikumus. «Bija domāts no Viļņas braukt atpakaļ tajā pašā dienā, bet vadība izlēma: ja pēc divām dienām Lietuvas kamerorķestrim ir koncerts, kāpēc lai šis jaunais orķestris tur kaut ko nenospēlētu?» 1997.gada 9.februārī (Gidona Krēmera dzimšanas diena ir 27.februārī) ekspromta orķestrim bija koncerts Rīgā, Lielajā Ģildē. «Man tas bija ļoti nozīmīgs, iedeva spēlēt solo Alfrēda Šnitkes Koncertā pa trim,» atceras čellists. «Protams, zāle bija pilna Krēmera dēļ.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu