Kronas «tēvs» — par eiro • IR.lv

Kronas «tēvs» — par eiro

7
Foto — Reinis Hofmanis, F64
Pauls Raudseps

Eirokomisārs Sīms Kallass zina atbildi, kā Eiropai kļūt turīgākai 

Sīms Kallass pēc neatkarības atgūšanas vadīja Igaunijas Centrālo banku un atjaunoja nacionālo valūtu – kronu. Intervijas laikā varētu pat šķist, ka viņa acis nedaudz aizmiglojas, atceroties tos laikus. Tomēr, par spīti emocijām, kādreizējam Igaunijas valdības vadītājam un tagadējam Eiropas Savienības transporta komisāram ir skaidri argumenti par eiro: mazai valstij ir bīstami palikt vienai. 

No Briseles skatoties, kā jums šķiet – ko eiro ir devis Igaunijai?
Jūsu Igaunijas kolēģiem varbūt ir cits skatījums, viņi var atrast arī kaut ko negatīvu. Taču, ja vaicājat man, varu teikt – ja eiro neeksistētu, mums Eiropā būtu daudz lielākas problēmas. Jo tad varētu gaidīt, ka kāda valsts X, varbūt Grieķija, neizpilda pienākumus un radikāli devalvē valūtu. Sekotu domino efekts, citas valstis arī radikāli devalvētu valūtu, to skaitā tādas valstis kā Vācija, kuras daudz eksportē. Tām nebūtu citas izvēles. Taču devalvācija ir veids, kā valstis padara savus iedzīvotājus nabagākus. Turklāt jāsaka – mums nav problēmu ar eiro, ir problēmas ar valstu parādiem. Tas ir ļoti svarīgi. 

Igaunijā bija ļoti stabila valūta, kas bija piesaistīta Vācijas markai, vēlāk eiro. Tomēr nepārtraukti, aptuveni ik pēc pusotra gada, parādījās baumas, ka notiks devalvācija. Pat ja skaidroja, ka atbilstoši mūsu likumdošanai ir faktiski neiespējami devalvēt Igaunijas valūtu, tomēr radās baumas. Cilvēki skrēja uz bankām, mainīja naudu citās valūtās, par ko bankas, protams, prasīja samaksu. Kad panika beidzās, viņi atkal mainīja atpakaļ. Bankas atkal nopelnīja. Tas notika nepārtraukti. Mēs izveidojām ļoti cietu valūtu un fiksētu kursu un to saglabājām, tomēr cilvēki valūtai psiholoģiski līdz galam neuzticējās. Tagad šīs psiholoģiskās problēmas vairs nav. Liela daļa cilvēku, kurus es satieku, kā arī sabiedriskās domas aptaujās apliecina, ka atbalsts eiro vēl aizvien ir ļoti augsts. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu