Jāsagaida Eiropas Savienotās Valstis • IR.lv

Jāsagaida Eiropas Savienotās Valstis

7
Jānis Ošlejs.
Anita Brauna

Uzņēmējs un ekonomists Jānis Ošlejs ir pārliecināts, ka Latvija pēc iestāšanās ES bankrotēs, tāpat kā visas citas nabadzīgās valstis. Šādu nākotni viņš paredz arī Igaunijai


J
ūs esat teicis, ka Latvijai nav jāievieš eiro 2014.gadā. Kāpēc?
Vispirms gribu pateikt, ka esmu liels ES atbalstītājs. Bet – gluži kā attiecībās ar sievu, es viņu mīlu, bet tas nenozīmē, ka mums visos jautājumos sakrīt viedokļi. 

ES traģēdija patlaban – ir izveidota vienota valūta, bet nav vienotas valsts. Vislabāk šo problēmu var saprast, salīdzinot Eiropu ar ASV. ASV ir valstu apvienība, kurā katra valsts lemj par savu budžetu, bet tās ir apvienotas federālā valstī, kuras galvaspilsēta Vašingtona izlemj gan lielo naudas, gan budžeta politiku. Vašingtona apvieno 17% no iekšzemes kopprodukta (IKP), ko tā iekasē nodokļos un pēc tam pārdala dalībštatiem. Tas rada iespēju stabilizēt ekonomiku, ja kādā štatā rodas grūtības, pieņemsim, tas treknos gados izveidojis ekonomisko burbuli. Štats automātiski saņem palielinātas subsīdijas – dāvinājumi no Vašingtonas palielinās par 50 centiem par katru zaudēto dolāru. Tas ļauj ASV izveidot ekonomisko sistēmu, kurā katrā atsevišķā dalībvalstī izlīdzinās ekonomiskais cikls. 

Vai jūs iesakāt Latvijai pagaidīt, kamēr taps Eiropas Savienotās Valstis, un tad ieviest eiro?
Jā, jo Eiropas problēma ir tas, ka mēs budžetā apvienojam nedaudz virs 1% no IKP. Līdz ar to Briselei, lai kā tā vēlētos, nav mehānismu, kā palīdzēt grūtībās nonākušām valstīm. Tā var vienīgi izsniegt garantijas papildu aizdevumiem. Bet papildu aizdevumi ir pēdējais, kas vajadzīgs valstij, kas nonākusi grūtībās tāpēc, ka iepriekš pārāk daudz aizņēmusies. Tai nevajag kredītus, bet dāvinājumus. ASV nodrošina dāvinājumus, kuri daļēji dzēš iepriekšējos kredītus, līdz ar to atvieglo štata finansiālo stāvokli, atjauno uzņēmējdarbību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu