Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Jaunievēlētā Ēģiptes parlamenta pirmā sēde izrādījās gana garlaicīga radikālo islāmistu jeb salafistu partijas deputātiem, kas nesen notikušajās vēlēšanās ieguva pārsteidzoši daudz balsu — 25%. Vēlēšanu galvenais uzvarētājs — mēreni islāmistiskā Musumaņu brālība — atteikusies sadarboties ar šiem radikāļiem, viņu vietā priekšroku dodot sadarbībai ar liberālajām partijām. Šīs bija pirmās brīvās vēlēšanas Ēģiptē pēdējo 60 gadu laikā.

Nedēļas notikumi pasaulē


Eiropas Savienības valstis pirmdien vienojās noteikt naftas embargo pret Irānu.
Jaunās ES sankcijas ir daļa no saskaņotiem centieniem kopā ar ASV panākt, lai Irāna aptur savu kodolprogrammu. Pagājušonedēļ ES valstis vienojās par sankciju noteikšanu pret Irānas centrālo banku, iesaldējot tās aktīvus, kas potenciāli izmantoti Irānas kodolprogrammas finansēšanai.

Persijas līča arābu valstis otrdien paziņojušas, ka izved savus novērotājus no Sīrijas. Lēmums pieņemts pēc tam, kad Damaska noraidīja Arābu līgas aicinājumu Bašaram al Asadam nodot varu savam vietniekam. Arābu novērotāji ieradās Sīrijā pagājušā gada decembrī, lai mēģinātu novērst asinsizliešanu un sekotu notikumiem valstī.

Svētdien notikušajā referendumā Horvātijas pievienošanos Eiropas Savienībai atbalstījuši vairāk nekā 66% balsotāju, lai gan kopumā vēlētāju aktivitāte nav bijusi liela. Referendumā piedalījušies 54,32% balsstiesīgo vēlētāju. Līgums par iestāšanos ES jau ir parakstīts, un plānots, ka Horvātija ES oficiāli tiks uzņemta 2013.gada 1.jūlijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu