Johansons 1.0 • IR.lv

Johansons 1.0

3
Foto — Rūta Kalmuka, F64

Stokholmā pirms turpat 40 gadiem izdotā Andreja Johansona Latvijas kultūras vēsture piedzīvojusi jaunizdevumu. Ko tas varētu nozīmēt? 

18.gadsimtā ikvienam bija zināms, cik gara ir versts. Šodien ir maz tādu, kas nepazītu, ko nozīmē jēdziens «versija», it sevišķi, ja tam piekabināts skaitlis, kas savukārt ierindots kādā progresijā. Katrs šīs progresijas pakāpiens mums pavēsta, ka esošais uzlabots un papildināts. Mūs nodarbina tikai viena doma – cik ilgi noturēsies versija, pirms to nomainīs jauna? 

Skaitli 1.0 pievienojam pamatversijām. Tas pats par sevi pauž drīz gaidāmu papildinājumu. Bet Stokholmā Daugavas apgādā pirms turpat 40 gadiem izdotajai Andreja Johansona Latvijas kultūras vēsturei 1710-1800 šis skaitlis palicis nemainīgs. Un neilgi pirms gadumijas notika brīnums – 1.0 versija piedzīvoja jaunizdevumu! Ko tas varētu nozīmēt? 

Pirmkārt, kultūras vēsture mums ir novārtā atstāts lauks, tāpēc no jauna jāpārspiež veci darbi. Mēs patlaban nodarbojamies ar kultūras vēstures sastāvdaļām, nevis kopumu. Otrkārt, šis darbs satur tādas vērtības, kas nav aizstājamas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu