Nāves pagriezienos • IR.lv

Nāves pagriezienos

7
Avārijā cietušajam auto bija nodilušas vasaras riepas, viens aizmugurējais ritenis — rezerves. Tehniskā apskate bija derīga līdz 2010.gada maijam.
Ieva Alberte

Braukt ar automašīnu bez tehniskās apskates un vadītāja apliecības laukos nav nekas ārkārtējs. Pirms trim gadiem Arvis no Talsiem ietriecās kokā un ieveda nāvē divus draugus. Jaungada naktī Krāslavas pusē līdzīga braukšana izvērtās vēl lielākā traģēdijā – gāja bojā septiņi jaunieši. Dienu pēc bērēm no pārdzīvojumiem sirds apstājās mirušās meitenes vecmāmiņai

Oļegs ar draugiem gribēja sagaidīt Jaungadu jautri. Bez pieaugušajiem. Pajautāja vecmāmiņai Anfisai, vai viņa svinēs mājās. Nē, viņa bija nolēmusi Jaungadu sagaidīt Daugavpilī pie vecākā dēla, tāpēc bija ar mieru uzticēt māju Oļegam. Lai ballējas. «Oļegs teica, ka būs divatā ar draudzeni Sandru. Nu, kas ta’ man. Iepriekšējā gadā pirtī svinēja, lai šogad pa māju,» tagad atceras vecmāmiņa. Viņa neraud, par Jaungada naktī notikušo avāriju stāsta lēnām un skumji. Mājās ir baiss klusums. Anfisa dzīvo viena. Par Sēnēm sauktās mājas atrodas mežmalā, Meža Japiņu sādžā, netālu no Izvaltas. 

Vecgada vakarā te sabrauca daudz cilvēku. Cik tieši – nav zināms. Sagaidījuši Jaungadu, prātoja, ka varētu doties uz deviņus kilometrus attālo Šķeltovu, kur vienos naktī sākās vietējā dīdžeja vadīta diskotēka. Pirmā cilvēku grupa uz Šķeltovu tika aizvesta ar Mazda 626, kas todien bija nonākusi brāļu Tarasovu rokās, bet oficiāli pieder viņu vecmāmiņai. Kas tovakar mašīnu vadīja uz Šķeltovu, droši neņemas nosaukt neviens, arī ne Artūrs Plinta, Valsts policijas Krāslavas iecirkņa kriminālpolicijas inspektors un lietas izmeklētājs. Viņš zina stāstīt, ka otrā grupa izbrauca ap diviem naktī. Automašīnā bija Maija Japiņa (17), Sandra Prikņa (16), Artjoms Tarasovs (19), Deniss Tarasovs (16), Lauris Stivriņš (19), Anita Dubra (16) un svinību namatēvs Oļegs Kondratjevs (19). 

No Sēnēm līdz lielajam ceļam, kas savieno Izvaltu ar Šķeltovu, ir pāris kilometru. Tuvojoties krustojumam, par to brīdina divas «Dodiet ceļu!» zīmes. Pagrieziena vieta nav šaura jeb, kā saka vecmāmiņa, «divi kombaini var izmainīties», tomēr līkums ass. Tonakt Mazda nespēja pagriezties pa kreisi, iegāzās grāvī ar jumtu uz leju. Jaunieši noslīka. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu