Standartmodeļi • IR.lv

Standartmodeļi

5
Nellija Ločmele

Teju visa planēta šogad gaida kodolfiziķu paziņojumu, vai ir izdevies sarežģītos mērījumos «noķert» Higsa bozonu – tā saukto «Dieva elementārdaļiņu», kas modernās fizikas Standartmodelī ir atbildīga par matērijas masu

To, ka šādai daļiņai ir jābūt, jo citādi pasaulē nevarētu pastāvēt dzīvība, skotu zinātnieks Higss teorētiski pamatoja jau pirms piecdesmit gadiem. Laboratoriski pierādīt to vēl nav izdevies, bet fiziķi sola – tūlīt, tulīt pēdējais vēl neatklātais matērijas pamatelements būs rokā.

Kamēr gaidām Higsa bozonu, gaismā nācis cits vēsturisks jaunums, kas izmaina Latvijas mediju telpas Standartmodeli. Ietekmīgās televīzijas LNT dibinātājs Andrejs Ēķis apstiprinājis, ka telekanālu pārdod savam sīvākajam konkurentam – TV3 īpašniekam, skandināvu koncernam MTG.

Tā ir divu krīzes novārdzināto satikšanās, lai izdzīvotu viens. Vienlaikus tās ir beigas spilgtam stāstam par medija un politiskās varas saaugšanu, kuras pilnziedu redzējām pirms 10.Saeimas vēlešanām LNT un Par labu Latviju! izpildījumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu