Nākamais karš? • IR.lv

Nākamais karš?

8
Aivars Ozoliņš

Pret Irānas kodolambīcijām ekonomika var izrādīties stiprāka nekā ieroči

Gadu mijā krasi saasinājās konflikts starp Rietumu valstīm un to sabiedrotajiem Tuvajos Austrumos no vienas puses un Irānas klerikāļu režīmu no otras. Teherāna draud bloķēt pasaules naftas tirdzniecībai vitāli svarīgo Hormuzas šaurumu, kas savieno Arābu jūru un Persijas līci, un nupat sarīkoja militāras mācības, lai nodemonstrētu savu gatavību to darīt. Savienotās Valstis paziņojušas, ka reģionā izvietotā Piektā flote to nepieļaus. Nervozāki politikas vērotāji jau pareģo drīzu un neizbēgamu karu.

Taču šis konflikts drīzāk ilustrē ekonomiskā spēka arvien pieaugošo nozīmi globalizētajā pasaulē, kurā brīva pieeja preču un naudas plūsmām vairākumā gadījumu ir svarīgāka nekā šauteņu un raķešu skaits noliktavās. Ieročiem arvien ir nozīme, kā rāda arī šis konflikts, kura galvenais iemesls ir Irānas režīma centieni iegūt vispostošākos no cilvēkiem pieejamajiem – kodolieročus. Taču konflikta saasinājums parāda, ka ekonomiski «ieroči» varētu būt iedarbīgi arī pret kodolambīcijām.

Irānas kodolprogrammai ir vairāku gadu desmitu vēsture, un darbi pie tās kopš pagājušā gadsimta 60.gadiem noritējuši ar mainīgu intensitāti, ko ietekmējusi gan valdošā politiskā režīma daba, gan starptautiskā situācija. Tie atsākās ar jaunu sparu pēc radikāli islāmiskā prezidenta Mahmuda Ahmedinedžada nākšanas pie varas 2005.gadā. 2010.gada februārī Starptautiskās Atomenerģētikas aģentūras inspektori pirmo reizi paziņoja, ka viņu rīcībā ir pierādījumi Irānas centieniem izstrādāt kodolieroci. Bet pērn novembrī nāca klajā ar īpaši stingru paziņojumu, ka Irāna pretēji tās vienmēr apgalvotajam par kodolpro-grammas miermīlīgo raksturu strādā pie kodolieroču radīšanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu