Beigas vai jauns ceļš pie laimes? • IR.lv

Beigas vai jauns ceļš pie laimes?

5
Seno maiju kalendārs, kas tik ļoti satraucis daudzu cilvēku prātus visā pasaulē.
Ieva Puķe

Tas būs nevis pasaules gals, bet kāda apziņas stāvokļa noslēgums, secina sociālantropologs meksikānis Ivans Arenass, analizējot apsēstību ar vienu datumu – šāgada 21.decembri

Kreklu apdrukas, attēli mobilo telefonu displejos, tetovējumi – Meksikas pirmiedzīvotāju maiju kalendārs, kura reprodukcijas līdz šim bija tikai suvenīru veikalu maize, ir ieguvis citu vērtību. Sācies 3114. gadā pirms mūsu ēras, tas beigsies 2012.gada 21.decembrī. Šis brīdis jau ticis pasludināts par apokalipsi, pasaules gala tēma plaši izmantota mākslā un literatūrā. 

Sietlas universitātes mācībspēks, sociālantropoloģijas doktors Ivans Arenass no ASV, kas tikko viesojās Latvijā, pēc izcelsmes ir meksikānis. Sevi neuzskata par maiju pēcteci, taču vairākkārt ir bijis šajā valstī, arī maiju teritorijās. Aiz zinātniskas un gluži cilvēciskas intereses ir iedziļinājies sabiedrības polemikā, mediju saceltajā ažiotāžā. ASV avīzēs un rīta sarunu raidījumos televīzijā pagājušā gada nogalē maiju kalendāra beigas bijusi viena no populārākajām tēmām. 

Pasaules gala pareģojumi ir dzirdēti arī senāk, bet kāpēc tieši tagad tie izskan aktīvāk nekā jebkad iepriekš, aizdomājies arī Arenass. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu