Vaškevičs kukuļojis muitas reformu apturēšanai, cilvēku nomaiņai • IR.lv

Vaškevičs kukuļojis muitas reformu apturēšanai, cilvēku nomaiņai

20
Vladimirs Vaškevičs. Foto: Raitis Plauks, F64
Sanita Jemberga

Atstādinātais ierēdnis reorganizāciju apturēšanai palīdzību meklējis arī pie Jaunupa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nosūtījis Ģenerālprokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai lietu pret kādreizējo kontrabandas apkarotāju šefu un Finanšu ministrijas ierēdni Vladimiru Vaškeviču, rosinot amatpersonu apsūdzēt par kukuļu došanu vadošam muitas ierēdnim. Ar kukuļu palīdzību bija cerēts apturēt reformas VID, aizvākt nevēlamu amatpersonu un nodrošināt, ka pārbaudēs Vaškeviču interesējošā uzņēmumā netiek atklāti pārkāpumi saistībā ar akcizētu preču kontrabandu, liecina ir.lv rīcībā esošās ziņas.

KNAB otrdien izplatītajā preses relīzē nav detalizēti aprakstītas ne apsūdzības epizodes, ne nosaukts kukuļa adresāts un devējs, taču tas irt atpazīstams pēc iepriekš publiski izskanējušās informācijas. 

Relīzē minēts, ka kukuļi doti vairākkārt, lai “kukuļdevēja un viņa pārstāvētās personas interesēs ietekmētu VID lietvedībā esošās pārbaudes lietas izskatīšanas procesu, tās rezultātā nodrošinātu tām labvēlīgu lēmumu pieņemšanu un nekonstatētu pārkāpumus konkrēta uzņēmuma darbībā, kā arī VID struktūrvienības neveiktu pārbaudes attiecībā uz konkrētām personām un uzņēmumiem, kuru intereses pārstāv kukuļdevējs”. Atsevišķi izdalīts vēl viens kriminālprocess par akcizēto preču kontrabandu, ar ko saistīti divi uzņēmumi un ko izmeklē VID Finanšu policija. Nodokļu nemaksāšanas rezultātā radītie zaudējumi lēsti ap diviem miljoniem latu.

Ir. lv rīcībā esošās ziņas liecina, ka 2011.gada janvārī sāktajā kriminālprocesā KNAB Vaškeviču rosina apsūdzēt par trim epizodēm, kas notikušas no 2010.gada decembra līdz janvāra beigām. FM amatpersona Vaškevičs augsta ranga VID amatpersonai dažādās vietās Rīgā nodevis kopā vismaz 52 880 eiro un 5600 latus.

Katrā reizē naudas nodošanu pavada konkrētas vēlmes.

Vaškevičs vēlējies, lai VID amatpersona atbrīvotos no Muitas pārvaldes (MP) priekšnieka vietnieka Edija Ceipes, kura pienākumos ietilpa fiziskie uzņēmumu kontroles pasākumi.

Otra vēlme bijusi nodrošināties, ka informācijas aprite par muitojamajām precēm nenotiek caur pērn vasarā MP paspārnē izveidoto Riska vadības nodaļu, lai tās sastāvā nonāk iespējami vāji kadri un lai tā neveiktu pārbaudes Vaškeviča interešu lokā esošos uzņēmumos.

Kā viens no tādiem izmeklēšanā iezīmējies SIA Kravu terminālis un tā līdzīpašnieks Vasīlijs Rožkovs (viņš arī futbola kluba Blāzma prezidents). Vaškevičs vēlējies, lai amatpersona Rožkova interesēs ietekmētu Riska vadības nodaļas lietvedībā esošo pārbaudes lietu par iespējamu alkohola un cigarešu kontrabandu saistībā ar SIA Kravu termināls un tajā netiktu atklāti nekādi pārkāpumi (Kravu termināļa pārstāvji iepriekš nolieguši saistību ar Vaškeviču un apgalvojuši, ka nav nekādu pārbaužu un viss ir kārtībā).

Trešā Vaškeviča vēlme bijusi ar VID amatpersonas palīdzību pārliecināt iestādes direktori Nelliju Jezdakovu atteikties no iecerētajām izmaiņām VID reglamentā, kas būtiski samazinātu Muitas kriminālpārvaldes funkcijas, piemēram, atņemot tai izlūkošanas funkcijas.

Taču VID amatpersona nebija vienīgais kanāls, kā Vaškevičs mēģinājis pretoties iecerētajām Muitas kriminālpārvaldes reformām, pret ko tika organizēta vairāk nekā 100 pārvaldes darbinieku atklātā vēstule un kas kļuva par politiska un administratīva rakstura konfliktu, kura apturēšanā tika iesaistīts premjers Valdis Dombrovskis.

Ar iebildumiem pret reformu Vaškevičs bija kontaktējies ar Jaunā laika politiķi Edgaru Jaunupu, kurš kriminālprocesā sniedzis liecības par laiku, kad strādājis Einara Repšes vadītajā Finanšu ministrijā un bijis piesaistīts atsevišķiem uzdevumiem VID reformu sakarā (Repše savulaik pārcēla Vaškeviču no VID uz FM). 

Norādot, ka izpaust liecību saturu viņam liedz paraksts par informācijas neizpaušanu, Jaunups ir.lv sacīja, ka pratināšana bijusi formāla, uzdoti jautājumi par Vaškeviča darbību Finanšu ministrijā un to, vai Vaškevičs nav mēģinājis kontaktēties ierosinātā kriminālprocesa sakarā. “Nevar noliegt, ka Vaškeviču es pazīstu, bet ne ar ko sevišķu palīdzēt izmeklēšanai nevarēju,” teica Jaunups.

Vaškeviča advokāts Aloizs Vaznis ir.lv apgalvoja, ka klients nav informēts, par ko KNAB rosina viņu apsūdzēt un kopš aizturēšanas ne reizi nav sniedzis liecības, tāpēc viņa attieksmi pret potenciālajām apsūdzībām nevarot formulēt. “Pagaidīsim uzaicinājumu uz prokuratūru,” viņš teica.

Krimināllikuma 323. pants, pēc kura Vaškeviču lūdz apsūdzēt, paredz brīvības atņemšanu no trim līdz 8 gadiem, ar iespēju konfiscēt mantu un aizliegt ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem. Viņš arvien formāli ir ierēdņa amatā Finanšu ministrijā, jo personu nevarot atlaist bez tiesas sprieduma. Nesen viņš pārcelts zemākā amatā jaunizveidotajā Nodokļu analīzes departamentā, bet nestrādā, jo kopš aizturēšanas aizdomās par kukuļdošanu ir atstādināts bez darba samaksas saglabāšanas.

Vaškeviču šobrīd jau tiesā par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā. Aizdomas par viņu kā kontrabandas “jumtu” figurēja degvielas kontrabandas lietās, bet viņš tajās netika apsūdzēts. Īsi pirms aizturēšanas par kukuļdošanu Vaškevičs vērsās ar vēstuli ģenerālprokurora, KNAB priekšnieka un finanšu ministra, norādot, ka vairāki KNAB, SAB un Militārās pretizlūkošanas dienesta darbinieki gatavojot vērienīgu provokāciju, lai viņš zaudētu darbu vai tiktu likvidēts. Prokuratūra pēc viņa iesnieguma kriminālprocesu neierosināja.

 

Komentāri (20)

mary75 02.08.2011. 13.13

Te nu uzskatāms piemērs, kādā veidā Latvijā bieži vien tiek risināta kadru politika, un kāpēc mums daudzos amatos patiešām atrodas lielākie kretīni, un kāpēc amatpersonu lēmumi bieži vien ir dīvaini un neizprotami, arī izskaidrojums, kāpēc bieži vien valstij tiek nodarīts kaitējums amatpersonu bezdarbības dēļ, bet, vēlāk visi tikai noplāta rokas, jo pierādīt, ka kaut kas tiek darīts vai nedarīts ar nolūku, dabiski, nav iespējams, un tāpēc arī sodīt amatpersonu nav iespējams.
Tas ir tikai viens gadījums, kas ir kļuvis zināms, un cik ir tādi, par kuriem neviens nekad neuzzinās?
Pats Vaškevics jau arī anedoktisks Latvijas absurdo likumu demonstrējums – vairākas krimināllitas, absolūti zaudējis uzticību, pieķerts pie rokas melošanā, dokumentu viltošanā, utt., un tādu kadru atlaist no darba nav iespējams.
Neizskatās, ka tāda likumdošana, kas tik uzkrītoši aizsargā amatpersonas un augstus ierēdņus, veicina atbildību un palīdz izskaust korupciju.
Kamēr viss tā paliks, var iesēdināt cietumos desmit Lembergus, piecus Škēles, un trīs Šleserus, un nekas nemainīsies, jo visi šie pērkamie ierēdņi un amatpersonas jau paliks savos amatos, un pie tagadējās likumdošanas viņi var justies droši.

+22
-1
Atbildēt

4

    Roberts Gūtšmits > mary75 02.08.2011. 15.59

    >> dzeris

    Nu pirmkārt. Zinot jutiņas „darba stilu”, es nepriecātos pirms laika. Šoreiz gan apsūdzību saraksts izklausās daudz maz nopietns – vairākas reizes, lielas summas, konkrēti uzvārdi … Tas tomēr nav kaut kāds smieklīgs „reklāmas pakalpojumu līgums” par pāris taukšķiem, kurš kalpo vienlaikus i par pamatu Flika un pie viena airBaltika dirsināšanai (kompānijai ar 200 mio apgrozījumu !??), i Krusta kara pret oligarhiem uzsākšanai un Saeimas atlaišanai …

    Tik redz. Arī šajā informācijā mani dikti samulsināja tas „vairākas reizes” !?? Kā tad īsti bija ? Vaška vienreiz deva kukli, un tas VID-a jēcītis-pēcītis paņēma ? … otru reizi …. trešo reizi … un nekas ??? Pēc kuras, diez, reizes Knab sāka reaģēt ?? Es, interesanti, dikti maldīšos, ja minēšu, ka ne pēc kuras ? Pretējā gadījumā Vaška taču būtu paņemts ciet kukuļa nodošanas brīdī, nevis vairākus mēnešus pēc tam un vēl neklātienē, pie tam …
    Jutiņai bija daudz svarīgāki uzdevumi tajā laikā – izēst Vilnīti no amata, lai pati varētu priekšnieces krēslā pasēdēt … A pasākums uzgāja gaisā tad, kad kukuļa ņēmējam kaut kas piegriezās vai nesanāca un šis nosprieda Vašku uzmest … tad arī atcerējās par savu „sircapziņu” … :)))

    P.S. Par labu manai versijai runā arī tas, ka Vaška atkārtoti esot to naudu nesis. Tātad pirmajā reize iedotā bija godīgi atstrādāta. Ja tas tā nebūtu, nekādas otrās reizes nebūtu … :)

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    disassociative > mary75 02.08.2011. 13.48

    nekas nemainīsies, jo visi šie pērkamie ierēdņi un amatpersonas jau paliks savos amatos, un pie tagadējās likumdošanas viņi var justies droši.
    ___________________
    Kas izstrādā likumus, kas aizsargā šos pērkamos ierēdņus un amatpersonas? Kas izstrādā likumus, kas aizstāv valsts naudas izšķērdētājus?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 02.08.2011. 14.19

    dzeris49
    “desmit Lembergus, piecus Škēles, un trīs Šleserus”

    Kāpēc Ušakova paģeļņikus tikai trīs?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > mary75 02.08.2011. 21.55

    kurmi..a kam tu pēcpusi laizīsi, kad visu Tavu mafiju sasēdinās?…un sasēdinās noteikti un Tu pats to labi zini! game pa lielam jau ir over..to pat var jaust no Tavas degradācijas pakāpes un vairs nenoslēpjamās histērijas Tavos komentos:) iesi līdzi uz ešafota trekno gadu himnu dziedādams ar Kalvīša portreju rokās?:) jeb nākamajā Jaunajā vilnī nelikumīgi piesavināsies Kobzona parūku, nomaskēsies un plackartes vagonā uz Moskva?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

disassociative 02.08.2011. 12.58

Pirmās nopietnākās bezdelīgas? Jācer, ka nonāks līdz tiesai.

+19
0
Atbildēt

1

    egfoto > disassociative 02.08.2011. 17.59

    He, ja Stranča lietā personām par kukuļdošanu simtu tūkstošu apmērā piesprieda tur kkādu 20 000 LVL sodu, tad Vaškevičs var sauļoties, nekas vairāk par naudas sodu nespīd.
    + biedri neaizmirstam, ka Vaškeviču aizstāv tas pats advokāts (Aloizs Vaznis), kurš Vilkasti Stranča lietā :))) Izdaram secinājumus :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 02.08.2011. 17.58

… kad to nelieti beidzot metiis aiz resteem???

+5
0
Atbildēt

2

    Roberts Gūtšmits > Janka, Janic 02.08.2011. 21.58

    >> Ebenezers

    Kuru tieši tu domāji?
    Blēdi dombrovski, jeb viņa pasiju Bukani ?
    Ja man prasītu, es teiktu, ka abus … :)))

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    kkristaps > Janka, Janic 03.08.2011. 09.01

    Ak, Kurmīti, vai tiešām tu esi sacerējies, ka pussprāgušas blakts pirdieni kaut ko spēj ietekmēt, ja šīs pussprāgusī blakts uzdodas par Kurmīti??? Angliski to sauc par bullerproof foolness, bet krieviski par bezprosvetnaja tupostj.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu