Vaškevičam izvirza apsūdzību kukuļdošanā • IR.lv

Vaškevičam izvirza apsūdzību kukuļdošanā

10
Vladimirs Vaškevičs. Foto: Raitis Plauks, F64

Vaškevičs aizturēts ar SIA “Kravu termināls” lietu rokās 

Prokuratūra nolēmusi saukt pie kriminālatbildības par kukuļdošanu Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku Vladimiru Vaškeviču. 

Kā aģentūru LETA informēja Ģenerālprokuratūras preses pārstāve Laura Pakalne, Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Arvis Miglāns, izvērtējot lietā savāktos pierādījumus, atzinis tos par pietiekamiem. 

Apsūdzība uzrādīta par kukuļdošanu, ja tā izdarīta atkārtoti vai lielā apmērā, vai, ja to izdarījusi valsts amatpersona, vai arī ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par to Krimināllikumā paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā. 

Kā skaidroja Pakalne, pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka laikā no 2010.gada decembra līdz 2011.gada janvārim Vaškevičs, būdams valsts amatpersona, atkārtoti nodevis kukuļus, proti, 2010.gada 26.decembrī 23 700 eiro (16 656 latus) un 2400 latus, šā gada 26.janvārī 1580 eiro (1118 latus) un 1500 latus un 30.janvārī viņš nodevis naudu 27 600 eiro (19 397 latus) un 1700 latus. Kopumā kukuļos nodotā summa ir 52 880 eiro (37 164 lati) un 5600 latu. 

Šā gada 31.janvārī Vaškevičam pēc viņa lūguma Valsts ieņēmumu dienesta amatpersona uzrādīja VID Muitas pārvaldes Inspekcijas daļas Riska vadības nodaļas pārbaudes lietu par SIA “Kravu termināls”. Pēc iepazīšanās ar pārbaudes lietas materiāliem Vaškevičs paņēma no šī pārbaudes materiāla astoņas lapas par “Kravu termināla” noformētajām alkoholisko dzērienu kravām, pēc kā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki Vaškeviču aizturēja. 

Kukuli Vaškevičs VID amatpersonai deva, lai tā kukuļdevēja un viņa pārstāvētās personas interesēs ietekmētu VID lietvedībā esošās pārbaudes lietas izskatīšanas procesu, tās rezultātā nodrošinātu tām labvēlīgu lēmumu pieņemšanu un nekonstatētu pārkāpumus konkrēta uzņēmuma darbībā, kā arī VID struktūrvienības neveiktu pārbaudes attiecībā uz konkrētām personām un uzņēmumiem, kuru intereses pārstāv kukuļdevējs. 

Izmeklēšanas materiāli liecina, ka VID amatpersonai šie kukuļi doti arī par citām darbībām, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, muitas administrēšanas jomā un nodokļu nomaksas kontrolē. 

Tai pat laikā prokuratūras pārstāve norādīja, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Komentāri (10)

KristapsRocans 11.08.2011. 03.31

Izskatās, ka Vaška sēdēs. Ja aizbēgs, lai bēg, dzīve slēpjoties nav patīkama un ļoti nogurdinoša. Un Krievija noteikti uzreiz izdos viņu atpakaļ, ja dotos uz turieni. Krievi neizdod savus pilsoņus, bet uz tādu Vašku viņiem ir slaidi nospļauties no augsta zvanu torņa. Tieši otrādi, viņi ļoti labprāt izdotu viņu, lai parādītu, ka ir uzticami partneri, neizdot ES valsts tiesas notiesātu kriminālnoziedznieku būtu ļoti slikts stils.

+1
0
Atbildēt

0

oskaar 10.08.2011. 21.58

Cik man izveidojies priekšstats no lasītā par Vaškeviču, tad savas karjeras sākumposmā viņš tik tiešām ir bijis izcils specs kontrabandas apkarošanā. Bet tad kaut kādu apstākļu rezultātā “mainījis orientāciju”. Mani ļoti interesētu šie apstākļi.
Līdzīgi (detaļas protams ir atšķirīgas) izskatījās arī ar agrāk cienījamo Veterinārā dienesta priekšnieku Vinetu Veldri, kurš pēc vienas no skaļākām gaļas kontrabandas lietām piepeši kļuva par kājslauķi, iestājās TP un nesekmīgi izmēģināja savus spēkus dažādās ministrijās. Interesanti- ko viņš dara tagad?

+2
-1
Atbildēt

0

austrisv 10.08.2011. 16.44

Cerams, ka arī šo mahinatoru un kukuļdevēju vienreiz ķers taisnā tiesa, ja tāda iespējama Latvijā!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu