Vēsturisks notikums • IR.lv

Vēsturisks notikums

4
Aivars Ozoliņš

Pirmo reizi KNAB vēsturē tā priekšnieks iecelts bez skandāliem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka ievēlēšana pagājušonedēļ bija gluži vai ikdienišķs notikums. Tāpēc vien tas bija vēsturisks. Pirmo reizi gandrīz 10 pastāvēšanas gados KNAB ticis pie priekšnieka bez skandāliem un aizkulišu blēdīšanās, tā ka ziņās atlika tikai konstatēt, ka par Jaroslavu Streļčenoku balsoja, kā bija solījušas, visas Saeimā pārstāvēto partiju frakcijas – 92 deputāti par, neviens pret. Vēlreiz pārliecinājāmies, ka bija vērts atlaist iepriekšējo Saeimu.

Dzirdam, ka KNAB priekšnieku izdevies tik gludi iecelt tāpēc, ka Štreļčenoks ir profesionālis ar labu reputāciju un pretendentu vērtēšanā galvenā teikšana arī bijusi profesionāļiem. Tā tas ir. Taču jau tas vien, ka šāds skaidrojums šķiet pietiekams, liecina par būtiskām pārmaiņām gan pašu politiķu vidē, gan varbūt arī sabiedrības attieksmē pret politiķiem.

Tik tiešām, kandidātu vērtēšanas komisijā nebija neviena politiķa, tikai profesionāļi – Augstākās tiesas, Ģenerālprokuratūras, Drošības policijas un Satversmes aizsardzības biroja amatpersonas. Turklāt komisijas sēdēs kā novērotāji varēja piedalīties nevalstisko organizāciju pārstāvji, un Sabiedrība par atklātību Delna šo iespēju izmantoja nopietni. Gan komisijas locekļi, gan Delnas pārstāvji atzina Streļčenoku par labu biroja vadīšanai, un  nav iemesla apšaubīt viņu vērtējumu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu