Neatkarības dokumentētājs • IR.lv

Neatkarības dokumentētājs

2
Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Ieva Puķe

Raits Valters (51) astoņdesmitajos gados nolika motorzāģi, ar ko bija strādājis mežā, un izvilka videokameru, lai filmētu tikko sākušos atmodas procesus 

Kā jūs domājat, kas to ir taisījis? – aktrise Vera Gribača savā dzīvoklī Teikā nāk pretī ar mazu, no finiera izzāģētu zirdziņu. Dēla Raita skolas gadu dāvana tēvam Ēvaldam Valteram bijusi tik mīļa, ka viņa nožēlojot, ka nav to vīram ielikusi līdz, ko pavirpināt rokās nākošajā dzīvē. Aktiera Valtera bildes šajā mājā ir visur. Ienākot pa ārdurvīm – bieži reproducētais foto, kur teātra patriarhs 1988.gada 11.novembrī Rīgas pils Svētā gara tornī paceļ sarkanbaltsarkano karogu. «Airītēs,» viņa dēls, kinorežisors un operators Raits nosauc Latvijas armijas pulkveža Oskara Kalpaka mājas vārdu atbildei uz jautājumu, kur pats bijis tajā brīdī. 

Raita gaitas jau no 16 gadu vecuma bijušas neatkarīgas. Kad Latvijas sešdesmitgadē, 1978.gada 18.novembrī toreiz vidusskolnieks Raits, vecākiem nezinot, devās iedegt svecīti pie Jāņa Čakstes pieminekļa Meža kapos, viņš jau divus gadus dzīvoja Mellužos būdiņā, ko krustmāte būvējusi vistām. Izvairījās no padomju armijas. Dokumetālo filmu studiju, kur bija sācis strādāt, nomainīja pret darbu mežā. Pie videokameras atkal atgriezās, lai pēc paša iniciatīvas dokumentētu atmodu. 

Kā gadījās, ka astoņdesmitajos gados sāki filmēt «Helsinku grupas» aktivitātes?
1987.gada 14.jūnijā, zinādams, ka Rīgā notiks gājiens uz Sibīriju aizvesto piemiņai, gaidīju un filmēju pie Brīvības pieminekļa. Tāds gājiens līdz šim Baltijas valstīs nebija iedomājams. Tas bija datums, ar ko sākās reālā atmoda. Tolaik nevienu no helsinkiešiem vēl nepazinu. Slepenā vietā attīstīju šo materiālu, no 16 milimetru filmas pārkopēju video, devu cilvēkiem skatīties. No televīzijas un kinostudijas, kur arī kāds bija 14.jūnija notikumus filmējis, «iestādes» materiālus ātri savāca. Man bija jāturas kā vīram. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu