Tumšie zirdziņi • IR.lv

Tumšie zirdziņi

7
Vispunktuālākais ir Edgars Rinkēvičs (centrā), kurš uz kopbildi klāt ir pirmais. Drīz pievienojas smaidīgais Daniels Pavļuts (pa kreisi) un visbeidzot kopā ar palīdzi ierodas Aivis Ronis — šķietami saīdzis, bet sagatavojies vispārdomātāk, ar Latvijas krāsu lentīti pie uzvalka atloka.
Indra Sprance

Viņi nekandidēja vēlēšanās un valdībā ieslīdēja kā trumpji no piedurknes. Šo bezpartejisko ministru – Aivja Roņa, Daniela Pavļuta un Edgara Rinkēviča – atbildībā tagad atrodas miljardiem vērti aktīvi, bet par saviem lēmumiem nākamajās vēlēšanās viņiem, visticamāk, nebūs jāatbild, tāpat kā šajās viņiem nenācās klāstīt savus plānus. Taču pašlaik ir jautājumi, uz kuriem viņu atbildes jāvelk kā sarūsējušas naglas no dēļa 

Jaunajā valdībā katrs trešais ministrs ir bezpartejisks. Tomēr ceļi, kā šie cilvēki nonākuši līdz valdības namam, ir ļoti atšķirīgi. Robertu Ķīli jau pirms vēlēšanām Zatlera Reformu partija skaļi pieteica kā nākamo izglītības reformatoru. Ilggadējā Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma ir atzīta profesionāle savā nozarē. 

Bet kāds ir izskaidrojums tam, ka par satiksmes ministru kļuvis diplomāts un banku nozares lobijs Aivis Ronis (43), ekonomikas jomu pārrauga Saeimas vēlēšanu sarakstā vietu noraidījušais Daniels Pavļuts (35) un ārlietu ministra amatu ieņem Edgars Rinkēvičs (38) – bijušais prezidenta kancelejas vadītājs, kas šovasar izvēlējās nevis liet sviedrus, mediju starmešu gaismā veidojot Zatlera Reformu partiju, bet gan Jūrmalas pludmalē rāmi sniedzot padomus pa telefonu. 

Ārkārtas kompromiss
Kad pusgadu pirms 10.Saeimas vēlēšanām Tautas partija pārgāja opozīcijā un Valdim Dombrovskim nācās nepopulāros budžeta konsolidācijas pasākumus turpināt ar mazākuma valdību, Ronis piekrita glābt situāciju. Ilggadējais diplomāts, bijušais Latvijas vēstnieks ASV un NATO Aivis Ronis piekrita ieņemt vakanto ārlietu ministra amatu un parlamentā saņēma neraksturīgi lielu uzticību, 90 deputātu balsis. Viņš neatstāja nekādu vietu spekulācijām par savu politisko nākotni – amatu uzņēmies līdz vēlēšanām, tajās nekandidēs un vismaz tuvākajos gados noteikti nedomā iesaistīties politikā un tātad arī nākamajā valdībā, kura jāveido politisko spēku virzītiem ministriem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu