Līga Kovaļčuka, dzīvnieku acu ārste • IR.lv

Līga Kovaļčuka, dzīvnieku acu ārste

2
Studējot Kembridžā, Līga Kovaļčuka pētīja čūskas, ērgļa un žirafes acis. Ikdienā viņa ārstē kaķu un suņu acis. Attēlā: ar savu suni Mikiņu.
Ieva Alberte

Taksim Mikiņam pirms intervijas acīs iepilinātas zāles, kas paplašina acu zīlītes, jo viņš palīdzēs saprast, kā acis pārbauda suņiem. To darīs Līga – vienīgā veterinārārste Latvijā, kura ārstē tikai dzīvnieku acis. Ir vēl divi veterinārārsti, kuri to prot, taču viņi ārstē arī citas traumas. Līga strādā Dzīvnieku veselības centrā Fridriha Candera ielā

Vispirms Līga pārbauda Mikiņa acs jutību un redzi: pamet gaisā vates gabaliņus un vēro, vai suns tiem seko. Acs mitrumu mēra, ieliekot aiz plaksta garenu papīra strēmeli ar milimetru atzīmēm. Pieliekot pie acs speciālu ierīci, var ieskatīties tīklenē un varavīksnenē. Līga ļauj tajā ielūkoties arī man. Skaisti. Gaišzaļais mijas ar gaišdzelteno. Līga stāsta, ka varavīksnenes mēdz būt no koši dzeltenas līdz mirdzoši oranžai, zilai, zaļai. Krāsām ir dažāda intensitāte, struktūra. «Visskaistākās acis ir labradoriem un haskijiem. Nē, kaķiem tomēr visskaistākās. Košas, īpatnējas. Pat raibas. Katrai sugai un šķirnei citādas.» 

Visbiežākie Līgas pacienti ir mopši un franču buldogi, kam acis izvirzītas uz āru un nav tik pasargātas kā citu šķirņu suņiem. Pārbaužu laikā dzīvnieki nepretojas, iekosts Līgai līdz šim nav. Dzīvnieki saprot, ka nav savā teritorijā. Lielākoties nākas ārstēt acu iekaisumus un traumas. Piemēram, medību suņi acis saskrāpē, skriedami pa mežu.

Līga arī operē – šuj smalkiem diegiem zem mikroskopa. Galvenokārt «jālāpa» kucēni pēc saplēšanās ar kaķiem. Lielākoties dzīvnieki ķīvējas vasarā, kad pilsētas suņi satiekas ar lauku, savukārt ziemā savainojas ar eglīšu mantiņām, skujām, plaukšķenēm. Pie acu ārsta noteikti jānāk pirms pārošanas, lai noteiktu veselības stāvokli, jo daudzas slimības pārmantojas ģenētiski. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu