Gada inflācija samazinās līdz 4,4% • IR.lv

Gada inflācija samazinās līdz 4,4%

35
Foto: Jānis Saliņš, F64

Patēriņa cenas oktobrī Latvijā pieaug par 0,2%

Latvijā šogad oktobrī patēriņa cenas palielinājās par 0,2%, salīdzinot ar septembri, bet gada inflācija (šā gada oktobris salīdzinājumā ar 2010.gada oktobri) samazinājās līdz 4,4%, aģentūra BNS uzzināja Centrālajā statistikas pārvaldē.

Savukārt gada vidējā inflācija – 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, – oktobrī sasniedza 4,1%.

Statistikas pārvaldes dati arī liecina, ka 2011.gada oktobrī salīdzinājumā ar septembri precēm cenas pieauga par 0,3%, bet pakalpojumiem vidējais cenu līmenis nemainījās, savukārt šogad oktobrī salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri precēm cenas pieauga par 5,7%, bet pakalpojumiem – par 1,1%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām oktobrī salīdzinājumā ar septembri bija cenu kāpumam pārtikai, transportam, apģērbam un apaviem, kā arī cenu kritumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikai cenu pieaugumu visvairāk veicināja sezonāls dārzeņu sadārdzinājums par 14,2%. Beidzoties akcijām, maizei cenas pieauga par 1,6%, svaigai gaļai – par 1,1%, augu eļļai un taukiem – par 2%, tējai un kafijai – par 2,3%. Savukārt lētāki kļuva kartupeļi (-14,8%), desas un žāvējumi (-1,2%), graudaugu izstrādājumi (-1,2%), sulas un minerālūdeņi (-1,4%), svaigas zivis (-1,2%).

Transporta grupā lielākā ietekme bija degvielas sadārdzinājumam vidēji par 1,4%, visvairāk cenas pieauga dīzeļdegvielai – par 4,1% un auto gāzei – par 3,7%. Cenas kāpa automašīnu rezerves daļām un piederumiem, kā arī transportlīdzekļu apkopei un remontam.

Apģērbam un apaviem cenu kāpumu ietekmēja gan jaunās sezonas kolekciju tirdzniecība, gan atlaižu beigas, kā dēļ apavi sadārdzinājās par 2,2%, bet apģērbs – par 1,8%.

Mājokļa grupā vidējo cenu līmeni pazemināja siltumenerģija, kas zemākas dabasgāzes tirdzniecības cenas dēļ lielajiem patērētājiem kļuva par 1,3% lētāka. Savukārt par 1,4% cenas pieauga mājokļa īrei.

Akciju ietekmē cenas kritās alkoholiskajiem dzērieniem, sadzīves aprīkojumam, traukiem, televīzijas, video un audio tehnikai, mājdzīvnieku barībai, mācību grāmatām, sporta un atpūtas piederumiem. Lētākas kļuva aviobiļetes, tūrisma, atpūtas un sporta pakalpojumi.

SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis uzskata, ka šogad, visticamāk, iztiksim bez lieliem pārsteigumiem un inflācijas temps pakāpeniski ruks. Arī nākamgad iekšējie faktori joprojām būs pietiekami vāji, lai radītu būtisku spiedienu uz patēriņa cenām. Cenu izmaiņas joprojām diktēs ārējie faktori, norāda ekonomists.

Gašpuitis teic, ka labā kartupeļu raža ir devusi savu artavu pašreizējā inflācijas kāpuma bremzēšanā. Tomēr kopējā pārtikas cenu tendence pasaulē ir vērsta augšup. Tādēļ arī pārtikas cenu vidējais līmenis Latvijā ilgtermiņā turpinās kāpt, lai arī dažu produktu kategorijās cenām, kas vēl nesen piedzīvoja lielu ažiotāžu un lēcienus, ir jāmazinās.

 

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu