Valsts augstāko apbalvojumu saņems leģendārais režisors Šapiro • IR.lv

Valsts augstāko apbalvojumu saņems leģendārais režisors Šapiro

23
Valsts augstākā apbalvojuma komplekts. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Krista Vitena

Šogad Valsts prezidents svētku uzrunu teiks Dailes teātrī, balles nebūs

Ordeņa kapituls šogad valsts svētkos nolēmis ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvot gan kultūras darbiniekus, gan skolotājus, liecina publikācija “Latvijas Vēstnesī”.

Ordeņa III šķira piešķirta teātra režisoram un pedagogam Ādolfam Šapiro un neatkarīgās Latvijas Augstākās tiesas pirmajam priekšsēdētājam zvērinātam advokātam Gvido Zemrībo.

Ordeņa IV šķira piešķirta literatūrzinātniecei Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas Latviešu literatūras vēstures un teorijas katedras literatūras teorijas profesorei Ausmai Cimdiņai, gleznotājam Jāzepam Pīgoznim, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes emeritētajam profesoram Zigurdam Saliņam, Latvijas Kultūras akadēmijas rektoram Audiovizuālās un teātra mākslas katedras profesoram Jānim Siliņam, Gaujas Nacionālā parka dibinātājam un pirmajam direktoram, zemnieku saimniecības “Staltbrieži” vadītājam Gunāram Skribam, dizaingrafiķim, Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijas vadītājam, Latvijas Bankas mākslinieciskajam konsultantam Laimonim Šēnbergam, radiologam Arnoldam Atim Veinbergam un Saeimas Kancelejas direktora vietniekam Valdim Ziemelim.

Savukārt ordeņa V šķira piešķirta SIA “Stalbes Agro” valdes priekšsēdētājai agronomei Aijai Balodei, piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības “Straupe” valdes priekšsēdētājam Imantam Balodim, fotogrāfam Uldim Briedim, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrisei Ludmilai Golubevai, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu kuratorei Dacei Lambergai, ilggadējiem Kanādas latviešu sabiedriskajam darbiniekam Laimonam Ozolam un Varimantam Plūdonim, kā arī Bulgārijas kultūras darbiniecei, tulkotājai un atdzejotājai Aksīnijai Todorovai Valkovai (Aksīnijai Mihailovai).

Ar ordeņa pirmās pakāpes goda zīmi apbalvota Jaunpiebalgas vidusskolas bibliotekāre, ekonomikas un novada mācības skolotāja, Jaunpiebalgas novadpētniecības muzeja vadītāja Vēsma Johansone un Bulduru Dārzkopības vidusskolas puķkopības skolotāja Anita Onkele.

Tradicionāli valsts augstāko apbalvojumu pasniedz pirms 18.novembra svētkiem. Šogad valsts svētkos Valsts prezidenta pieņemšanas pilī nebūs, taču ir paredzēts svētku koncerts Dailes teātrī, kur gaidāmi 1000 viesi. Savukārt svinību budžets sastāda 18 095 latu.

Paredzētajā budžetā ir iekļauta teātra telpu noma, vīns un uzkodas, kā arī pievienotās vērtības nodoklis. Valsts prezidenta preses sekretāre un padomniece Līga Krapāne norāda, ka Dailes teātris spēj piedāvāt pietiekami plašas telpas, kur pēc koncerta prezidents kopā ar viesiem varēs baudīt vīna glāzi un uzkodas. Patlaban prezidenta pilī esot pieejama tikai Ģerboņa zāle un vēl daži saloni, kas nav pietiekams telpu daudzums, lielu svētku organizēšanai.

Krapāne atzīst, ka „brīdī, kad budžets tiek konsolidēts, ir neētiski rīkot lielas balles”, tādēļ pasākums Dailes teātrī šogad ir vienīgās svinības, kuras organizē Valsts prezidenta kanceleja un kurās piedalīsies prezidents Andris Bērziņš.

Uz koncertu Dailes teātrī ir izsūtīti 500 ielūgumi divām personām. Pirms koncerta, kurā skanēs tikai latviešu komponistu mūzika, ir paredzēta prezidenta uzruna, kuru būs iespējams noklausīties visiem Latvijas iedzīvotājiem – pasākumu no Dailes teātra translēs Latvijas televīzija.

 

Komentāri (23)

Ligiña Doniña 02.11.2011. 17.16

P.s. Šapiro, kuru kultūras ministrs R. Pauls patrieca no Jaunatnes teātra, teātri likvidējot…. Kā viens no argumentiem bija, ka teātri vadot neprofesionāļi. Paldies tev Raimond ! Kaut tev tagad būtu jāpasniedz Šapiro šis ordenis!

+2
0
Atbildēt

0

ivetao2007 20.04.2012. 13.32

Tad, kad VVF par svas kancelejas vadītāju pieņema Mārtiņu Bondaru, ordeņu pieēķiršanā tika ieviesta pat padomju laikos npierdzdzēts visrbirolrtātija. Pirms tam prezidnat Gunta Ulmaņa laikā es uzrakstīju avīzē rakstu par pasaulslavenā ķirurga Kritapa Keggi nopelniem Latvijas labā, ierosinot viņu apbalvot ar TZO. Tā arī notika. Pēc tam, kad ordeņus sev bija izkārtojuši Latvijas Olimpiskās komitejas dižmaņi, bez apbalvojuma bija palikusi olimpiskā uzvarētāja Inese Jaunzems. Par to uzrakstīju toreizējam ordeņu kapitulam. Par to, ka Inesei Jaunzemei pieškirts ordensi, uzināju pēc zvana no Pils, kur taujāja pēc Ineses Jaunzemes adreses un tālruņa. Reizē saņemu uzaicinājumu piedalīties cermonijā. Pēc tam es, kā bijušais Daugavas volejbola sekcijas priekšsēdētājs, Kapitulam ierosināju apbalovot izcilus volejbolistus. Saņemu atteikumu, ka nav uzināti personu kodi un citas iespējemo apbalvojamo ziņas. Kad par to runāju ar pieminēto Martiņu Bondaru, viņš neiediļinoties lietas būtībā, izskadroja man birokrātijas visuvarenību. Vēlāk jau kā Krajbankas prezidents Martiņš Bondar mani piemānija, nepildot solījumu. “Pateicoties” Kapitula virsbirokrātam, ieskaitot Andri Vilku, bez kadiem apbalvojumiem palika leģnedārās visā pasaulē pazīstmās olimpiskā uzvarētāja Tatjana Veinberga un divkartēja pasaules meistarības zelta medaļas īpašniece Valentina Varkēviča un vēl vairāki olimpiskie uzvarētāji. Toties TZO augstākās pakāpes sāņemuši bijuši KHB virsnieki, LKP CK sekretāri. Ordeņu kapituls ir vēl noslpimaniāka un slepena organizācija kā Brivmūrnieku brālība. Katrs lauku skolotājs, kas nostra’dāji savus 25 gaddu jau penījis TZO medaļu. Kapēc tās piešķir tik maz un nema sudraba un bronzas. Jo Kapitula kambarkungi domā tikai par citiem virskungiem. Krievpadomju stilā.

0
0
Atbildēt

0

sivrita 02.11.2011. 12.58

kā man kaitina šitie vārdi leģendārais, skandalozais, kulta…

uzreiz varētu mest runātājam ar kaut ko…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu