Nav tā, ka jūtos viens. Es esmu viens • IR.lv

Nav tā, ka jūtos viens. Es esmu viens

5
Zane Daudziņa par partneri izvēlējās Dailes teātra aktieri Aldi Siliņu, jo bija saspēlējušies seriālā UgunsGrēks. Arī Pusē no sirds viņi ir pāris.
Ieva Alberte

Divas jaunas stāvizrādes jeb stand-up komēdijas: Skutelim Paranoja, ka viņu vēro, Daudziņai un Siliņam buksē laulība Puse no sirds 

Kāda skatītāja pirms izrādes bija iestiprinājusies tā pavairāk. Kad aktrise Zane Daudziņa uzrunāja publiku, lēdija atbildēja uzreiz. Viņa novērtēja, ka teātra izrādē ņem vērā arī publikas viedokli. Dāma ne tikai atbildēja, bet arī taujāja. Piemēram: «Zanīt, cik tev gadu?» Daudziņa skatītāju neignorēja – iesaistīja, cik varēja. Viegli tas nenācās, jo uz izrādi Tāda es esmu kinoteātrī Rīga bija ieradušies ap 650 cilvēku. Starpbrīdī nācās izsaukt dāmai taksometru. Dažs domāja, ka saruna iestudēta, taču tā nebija. Kontakts ar publiku piederas pie stand-up žanra formas. Zane stāsta, ka izrādes laikā aiz rokas nevienu nerauj – saspēlējas ar tiem, kuri izrāda vēlmi. Lielākoties tādu cilvēku ir maz, jo raduši par izrādi domāt, mājup ejot, nevis jau tās laikā noformulēt atbildi: «Bet ko es darītu, ja nonāktu šādā situācijā?» «Kad pirmoreiz prasu, vai zālē ir vīrieši, atskan smiekli. Prasu otrreiz – noskan pāris «jā-a». Tad saku: «Oo, trīsarpus vīriešu ir!»» 

Bruncīši svečturim
Šosezon Zane Daudziņa redzama jaunā tēlā, jo šonedēļ pirmizrādi piedzīvoja dramaturģes Aivas Birbeles un režisora Jura Rijnieka Puse no sirds. Kad Rijnieks rosināja veidot jaunu izrādi, Daudziņa par partneri izvēlējās Dailes teātra aktieri Aldi Siliņu. Bija saspēlējušies seriālā UgunsGrēks. Arī Pusē no sirds viņi ir pāris. Pēc desmit gadu laulības nonāk emocionālā un finansiālā bezcerībā, tāpēc grasās doties uz ārzemēm. Izrādes mēģinājumi notiek Iļģuciema kultūras namā, kā arī pie režisora Rijnieka mājās, jo producentu kompānijai Panna sava teātra nav. Ir divas izrādes, kas labi apmeklētas visā Latvijā: stand-up komēdija Tētis, kur dublējas aktieri Ainārs Ančevskis un Jānis Jarāns. Tētim bijis ap 80 izrāžu. Otra izrāde Tāda es esmu rādīta aptuveni 60 reižu. Producente Antra Rijniece uzskata, ka stāvkomēdijas ir veids, kā padarīt teātri pieejamu plašākai publikai. Piemēram, vīrieši, kuri ir kūtrāki teātrī gājēji, pēc Tēta noskatīšanās esot teikuši, ka atpazina sevi. Savukārt Zane Daudziņa stāvizrāžu apmeklētību saista ar noskaņojumu sabiedrībā – cilvēki vēlas ko pozitīvu un par saprātīgu cenu. Lielas teātra izrādes aizvest uz mazpilsētu ir dārgi. «Skatītājiem patīk, ka izrādē viņi ļoti tieši redz to, kas attiecas uz viņu dzīvi. Pateicas, var atlaist sirdi un nosmiet nost problēmas. Atpūsties.» 

Stand-up izrāžu skatītāji ir draudzīgi. Pēc izrādēm Zani bučo un apdāvina: medus burciņas, āboli, bumbieri, pašadītas grāmatzīmes, svečturu bruncīši. Pat no kartona darināta somiņa ar ziediem. Bijuši gadījumi, kad, jau uz skatuves uznākot, skatītāji applaudē. Viņi zina, uz ko nāk. Jo īpaši laukos, kur cilvēki nevar atļauties pirkt kaķi maisā par diviem latiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu