Grobiņas iedzīvotāji vēršas ECT pret vēja ģeneratoriem • IR.lv

Grobiņas iedzīvotāji vēršas ECT pret vēja ģeneratoriem

21
Vēja parks Grobiņā. Foto: Agnese Gulbe, LETA
Laura Hila

Šī ir jau otrā sūdzība par vēja ģeneratoru būvniecību Latvijā

Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) šonedēļ iesniegta sūdzība par vēja ģeneratoru būvniecību Grobiņas novada Medzes pagastā. Sūdzības iesniedzējs ir 41 Grobiņas novada iedzīvotājs. 

Viņi uzskata, ka valsts ir būtiski pārkāpusi iedzīvotāju tiesības uz īpašumu, privātās un ģimenes dzīves neaizskaramību, taisnīgu tiesu un efektīvu aizsardzību valsts institūcijās, atļaujot vēja enerģijas ieguvi Medzes pagasta teritorijā, informēja Sabiedrības par atklātību “Delna” Interešu aizstāvības un juridiskās palīdzības centra vadītāja Aiga Grišāne.

Vērsties ECT iedzīvotājus pamudinājis pretrunīgais Satversmes tiesas šā gada 3.maija spriedums, kas paredz, ka Grobiņas novada teritorijas plānojums, kas atļauj vēja elektrostaciju būvniecību Medzes pagastā, ir atbilstošs Satversmei.

Sūdzības pieteicēju pārstāvis Aldis Mežvids preses konferencē pastāstīja, ka 2010.gada sākumā ar lūgumu pēc palīdzības vērsies Sabiedrībā par atklātību „Delna”, jo nav varējis samierināties ar iestāžu patvaļīgo darbību detalplānojuma izstrādē. Bijušas arī aizdomas, ka izmainīts aizsargjoslu likums. Turklāt Grobiņas iedzīvotāji uzskata, ka būvatļaujas izdotas prettiesiski. Par pretestību vēja ģeneratoru būvniecībai Mežvidam esot pat izteikti draudi.

„Ja vēja ģeneratori atrodas pietiekamā attālumā no dzīvojamām mājām, tad cilvēka veselībai tie nekaitē. Bet, ja ģeneratori izbūvēti tuvu apdzīvotām vietām, tas var kaitēt cilvēka veselībai, jo no vēja ģeneratoriem veidojas apēnojums, ir liels troksnis, ziemā krīt ledus. Zemās frekvences rada sliktu ietekmi gan uz cilvēkiem, gan dzīvniekiem,” stāsta Mežvids.

ECT spriedums nav tik drīz sagaidāms.

Grobiņas pagastā ir vairāki uzņēmumi, kuri nodarbojās ar vēja enerģijas iegūšanu – SIA „Vides enerģija”, „SIA „Rapsoil”, SIA „Ekovējš” un citi.

Eiropa institūcijā sūdzību par vēja ģeneratoru būvniecību iesnieguši jau divu novadu iedzīvotāji – Grobiņas novada Medzes un Rucavas novada Dunikas pagasta iedzīvotāji.

 

Komentāri (21)

BaleLiina 02.11.2011. 21.12

Vai! Jau otro reizi! Grib kaķītis zivi ķert, negrib kājas slapināt…

+3
0
Atbildēt

0

buchamona 02.11.2011. 19.01

Ja projekts nav saskaņots ar iedzīvotājiem, protams, tā ir cūcība, taču par tām ” frekvencēm” :) Savlaik, kad pašvaldība centās panākt Skrundas lokotora celtniecības pārtraukšanu – viens no argumentiem arī bija – frekvences. Tika pat saorganizēta starptautiska zinātnieku komisija gan no Latvijas, gan Maskavas puses – godīgi zinātnieki, kuri tiešām gribēja tikt skaidrībā par problēmu. Ilgi sprieda – un vienojās beidzot, ka – tas frekvences gan var, gan arī nevar būt kaitīgas cilvēka veselībai, vārdu sakot, pa nullēm :).

+2
0
Atbildēt

7

    Edzs > buchamona 03.11.2011. 01.51

    rinķī apkārt _…Tika pat saorganizēta starptautiska zinātnieku komisija gan no Latvijas, gan Maskavas puses – godīgi zinātnieki, kuri tiešām gribēja tikt skaidrībā par problēmu. Ilgi sprieda – un vienojās beidzot, ka – tas frekvences gan var, gan arī nevar būt kaitīgas cilvēka veselībai…_
    ~~~~~~~~~~~~~
    vinji var tikai vienoties nerunat par to ko vinji nespej izmerit, jo cilveks ir konstruets ar daudz jutigakiem sensoriem neka musdienu tehnika spej piedavat.
    shadu vibracijas raditu efektu uz cilveka veselibu butu japeta daudzas paaudzes, pashlaik neviens pasaule nespej kategoriski pateikt cik ir vai nav kaitigs liekot pie galvas mobilais telefons vai virtuve mikrovilnju krasns.
    te jau Kristaps raksta ka zem 20 Hz skanju nedzird bet ta var izraisit bailes. kadreiz Rigas radiorupnica razhoja aparatus Riga-10, tiem bija skaljrunji, kas speja dot frekvenchu spektru zem 10 Hz, tada iekarta bija un ir vel tagad visadu melomanu sapnis, var jau but ka to skanju cilveks isti nedzird bet jut ka specigu sitienu pa pakruti vai vederu. to gan vislabak varetu kads skanju inzhenieris pastastit, Zigis Lapinskis noteikti, jo pats tadas iekartas uzstadija.
    ilgstosha vejgheneratora sparnu izraisita gaisa un zemes vibracija noteikti nes nevelamas sekas cilveka veselibai. cilveki kas dzivo pie atklatas juras pateiks ka pietiek jau ar pastavigu veja dunonju lai butu slikta dusha bez kada gheneratora kas vel tricina zemi.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 03.11.2011. 23.32

    atveriet linku ko te piedava andrisbalt 10:15 un atskanjojiet video:
    http://www.wind-watch.org/video-dekalb.php
    ieklausieties vejgheneratoru radita muzika pienjemot ka tada turpmak pavadis jus dzivesvieta visu atlikusho muzhu un vel tapat jusu bernus nakamas paaudzes.
    ja teiksiet ka jums tas netrauce vai pat patik, tad es teikshu.. es teikshu vienkarshi ka neziniet ko runajiet. lai gan, – bija ari ipatnji kam dzivesvietas tuvuma danju cuku ferma netrauceja, vajag tik pierast un nevajag but parlieku izveligam vai nervozam.
    dubultais tarifs ko par shada tipa elektribu uznjemeji no jums kasis laikam ir tirais sikums pret to piedzivojumu ko turpmak sanjemsiet pa dienu un pa nakti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > buchamona 03.11.2011. 10.33

    te manā mājā bija tāda neveselīga iedzīvotāju reakcija uz torni ko būvēja [nu jau ir uzbūvēts], šie bija izdomājuši, ka tas tornis bojās viņu veselību un visās kāpņu telpās bija izlīmētas lapiņas ar aicinājumu nepieļaut šā torņa būvi. hi hi, ha hā. iespējams ka kāds ir arī jau nomiris vai nu vecuma vai arī slimības dēļ, kā jau tas mūžsen notiek šajā pasaulē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > buchamona 03.11.2011. 09.45

    „Psiholoģiskai” ietekmei nevajag nekādas „frekvences” vai „vibrācijas”. Vissmagāk mani ietekmēja tas, ka divu kaimiņu zemes tie ģeneratoru būvētāji par labu cenu nopirka, bet manu neņēma, kaut 3 (trīs!) reizes piedāvāju. Šiem, redz, pietiekot i bez manējās, buržuji gatavie. Nu tagad viņi par to dabūs – sūdzēšu uz vella paraušanu. Pašam ar rakstīšanu tā pagrūti, labi, ka atradu to būvētāju konkurentu, šis sola samaksāt visiem tautas aizstāvjiem, kas manā vārdā juridiskos papīrus saceps.
    TanteSidra – vēl nav noskaidrots, cik graujoši cilvēku psihi un fizioloģiju ietekmē pēdējo gadsimtu mode dzīvot mākslīgajā gaismā, kaut šis faktors nesalīdzināmi spēcīgāks un skar daudz vairāk ļaužu. Otrs, tikai mazāk ietekmīgs – ilgstoša uzturēšanās vāji artikulētā troksnī (tas ir – radio +tv).
    Tas nenozīmē, ka pret vēja ģeneratoriem argumentu nav. Ir – iepirkuma tarifs un kvotas. Nezin kāpēc pret to gan neko daudz neprotestējam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 03.11.2011. 14.06

    tas ko rakstiju 01:51 bija mans neprofesionalais viedoklis ko variet nerespektet.
    te shi tema ir izlikta parliecinoshak:
    http://www.wind-watch.org/ww-noise-health.php
    _Noise & Health Effects of Large Wind Turbines_

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aga, Čirka > buchamona 02.11.2011. 21.59

     
    Pieņemu, ka neesi saistīts ar radioamatierismu, kā arī esi piemirsis vai savulaik nosebojis civilās aizsardzības lekcijas universitātē. Radioviļņi tiešām var izraisīt galvassāpes, taču tas nav šis gadījums. Savukārt, šajā gadījumā frekvences, par kurām tu smīkņā, ir domāti skaņas viļņi. Cilvēks parasti (ja viņam viss kārtībā) dzird skaņas ar frekvenci no 20 līdz 20000 Hz. Taču tas nenozīmē, ka skaņas viļņi, kas ir zem 20 un virs 20000 herciem, nekādi uz viņu neiedarbojas. Tā ir infraskaņa un ultraskaņa. Ar ultraskaņu var pat metināt.
    Bet, piemēram, zem 20 herciem esošie skaņas viļņi var izraisīt bailes. Vienkārši tā. No zila gaisa. Arī uz robežas dzirdamās skaņas negatīvi ietekmē organismu, tāda nepārtraukta dunoņa – galvassāpes un nelabums.
    Vēja enerģija ir laba – tā ir zaļa. Taču padomā, kāpēc ģeneratorus ceļ nomaļās vietās. Padomā, kāpēc ģenerators nav katram dārzā.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 03.11.2011. 07.32

    Es līdz gadiem 25 nodzīvoju 100m no atklātas jūras, tādēļ man joprojām nav nekas tīkamāks par jūras mierīgu šalkoņu, vai vētras ” trokšņiem” :) Apēnojums, apledojums, vizuāli varbūt izvarota vide – tam es piekrītu uz reiz, tas ir acīm redzams, un, ja tas viss nav saskaņots ar vietējiem, tas ir noziegums – ar to vajadzētu pietikt, lai uzskatītu, ka iedzīvotāju protests ir pamatots, bet par tām frekvencēm :) – nav konkrētu pierādijumu tam, ka tas kaut kā negatīvi ietekmētu veslību. Psiholoģiski piekrītu, ja es ticu tam, ka dzīvojot blakus ģenerātoram es iedzīvošos vēzī, tad tā arī notiks :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 02.11.2011. 19.16

Liepaajas reģionaa jau vispaar viegli dabuut visus projektus caur , jaadomaa ne bez koruptiivajiem dariijumiem , piemeers ir leišu kompaanijai izsniegtaa buuvatļauja gadus triis atpakaļ , Papes lieguma teritorijaa leišu uzņeemeejam izdota buuvatļauja atpuutas kompleksa buuvnieciibai juuras krasta aizsardzuiibas zonaa , buuvnieciiba tika aptureeta , bet taakaa bija saņemta paaraak liela smeere kuru dabuuja augsti staavošas amatpersonas , tad ar neko nevareeja dariit , jo atļaujai bija juridisks speeks , leitis draudeeja suudzeet tiesaa , taa leenaam kompleks tika pabeigts , visi laimiigi , tikai apkaarteejie kaimiņi un dabas miiļotaaji diezvai ….faktiski visiem pienaacaas kaartiigs sods , šiis amatpersonas nevareeja atrunaaties ar likumu nezinaašanu, piesedza jau saeimaa un valdiibaa , saveejie

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu