Lietuvu iesūdz Eiropas tiesā par ieslodzījumu CIP cietumā • IR.lv

Lietuvu iesūdz Eiropas tiesā par ieslodzījumu CIP cietumā

40

Kaimiņvalsts iesūdzēta par palestīnieša Abu Zubaida spīdzināšanu slepenā cietumā

Terorismā aizdomās turēta palestīnieša Abu Zubaidas advokāti ir ierosinājuši Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) lietu pret Lietuvu par spīdzināšanu un turēšanu ieslodzījumā slepenā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumā Lietuvas teritorijā. Par to vēsta portāla Delfi.lv.

 

Abu Zubaida, kurš pašlaik ir ieslodzīts ASV karaflotes Gvantanamo līča bāzē Kubas teritorijā, cer, ka ECT ierosinātā lieta liks Lietuvai atsākt izmeklēšanu par iespējamu CIP cietuma pastāvēšanu Lietuvas teritorijā un cilvēku spīdzināšanu, paziņoja Londonā bāzētā cilvēktiesību organizācija “Interights”.

 

Lietuvas Ģenerālprokuratūra pagājušo piektdien paziņoja, ka neatjaunos izmeklēšanu par iespējamu CIP cietuma pastāvēšanu Lietuvas teritorijā. Prokurori izskatīja starptautisko organizāciju “Amnesty International”, “Reprieve” un Lietuvas Cilvēktiesību monitoringa institūta sniegto informāciju par lidmašīnu, kas saistītas ar CIP veiktajiem reisiem uz Lietuvu, tomēr prokurori nav atzinuši šo informāciju par būtisku.

 

Pirmstiesas izmeklēšanā neesot konstatēti fakti, ka apcietinājumā Lietuvā nelikumīgi atradās kaut viens ārvalstu pilsonis un sabiedrisko organizāciju sniegtā informācija nedod iemeslu apšaubīt šādus secinājumus.

 

Janvārī pārtraukto pirmstiesas izmeklēšanu septembra beigās aicināja atjaunot cilvēktiesību aizstāvības organizācija “Amnesty International”, kas paziņoja, ka guvusi apstiprinājumu par līdz šīm nezināmu lidojumu no Marokas galvaspilsētas Rabatas uz Viļņu 2005.gada sākumā. Ar CIP slepeno cietumu programmu saistītas kompānijas čārterreiss 2005.gada 17.februāra vakarā nolaidās Viļņā, paziņoja “Amnesty International”. Lidmašīna ceļā no Marokas nolaidusies Jordānijā, bet no Viļņas ASV atgriezusies caur Islandi.

 

“Interights” ir paziņojusi, ka Abu Zubaida ar šo čārterreisu ticis aizvests no Marokas uz Lietuvu, kur viņš ticis turēts slepenā ieslodzījuma vietā, kas uzcelta un aprīkota CIP vajadzībām, atbilstoši augsta līmeņa Lietuvas varas iestāžu iepriekš dotai atļaujai.

 

Ierosinot lietu ECT, Abu Zubaidas advokāti cer panākt spriedumu, kas atzītu viņu par upuri “spīdzināšanai, slepenai ieslodzīšanai un piespiedu pazušanai Lietuvas teritorijā” un pamudinātu Lietuvu veikt “neatkarīgu un pamatīgu izmeklēšanu”.

 

Abu Zubaida tika sagūstīts Pakistānā 2002.gadā un pavadīja vairākus gadus ieslodzījumā CIP cietumos ārpus ASV, līdz viņš 2006.gadā tika pāvests uz Gvantanamo līča bāzes cietumu.

 

Pirmo reizi ziņas par slepenu CIP cietumu Lietuvā izskanēja 2009.gada 20.augustā, kad ASV telekanāls “ABC News”, atsaucoties uz anonīmiem “bijušajiem CIP darbiniekiem”, informēja, ka Lietuva šīs iestādes vajadzībām atvēlējusi kādu ēku Viļņas apkārtnē, kurā aptuveni gadu līdz 2005.gada beigām turēti astoņi augsta ranga “Al Qaeda” kaujinieki.

Komentāri (40)

P_Dancis 28.10.2011. 13.08

Lietuvas tālaika valdības lielākā kļūda bija vispār piekrist, ka tās teritorijā tiks izveidots šāds neleģitīms cietums. Visticamāk tas bija darījums – mēs pieveram acis uz cietumu, jūs mums to un šito. Bet tas bija ieguvums tikai īstermiņā – ilgtermiņā bumba ar laika degli.

+2
0
Atbildēt

0

guna_sniedzina 29.10.2011. 12.05

1kart, pamegini iebilst
2kart, tads aspekts ka lieta tika sarunata starp ASV un LT drosibnikiem, neinformejot LT augstako valdibu ir vissliktakais saja stasta: faktiski, droibnieki parvalda valsti..

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 28.10.2011. 12.36

amerikanu zidu valdiba ieslodzija leisu cietumaa nabaga arabu..LEISU nodoklu maksataji tagat vares maksat ieslodzitajam lielas kompensacijas..ko teikt varoni lesi.

+2
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu